Választás 2024

2024.06.09. 12:16

Ezekkel légy tisztában, mielőtt ma szavazni indulsz!

A közös eljárásban megrendezésre kerülő európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson újdonság, hogy a választópolgárnak csak egy helyen kell aláírnia a névjegyzéket, ezt követően adja át a szavazatszámláló bizottság a választó részére mindazon választás szavazólapjait, melyen szavazni jogosult. A szavazóhelyiségben az az állampolgár szavazhat, aki bemutatta érvényes személyi okmányait, és a szavazóköri névjegyzékben is szerepel.

Benkő Péter

Fontos, hogy a nemzetiségi választás szavazólapjait a zöld borítékba kell helyezni, és azt le is kell zárni, enélkül a szavazólap érvénytelen lesz.

A megyei jogú városokban – így például Veszprémben – a választópolgárok polgármesterre és a települési egyéni választókerületi képviselőre szavazhatnak az európai parlamenti párlisták mellett. Amennyiben a választáson valaki nemzetiségi választópolgárként vesz részt, a fenti három szavazólapon túl további három – települési, területi, országos nemzetiségi – szavazólapot is kaphat.

A tízezer fő alatti és feletti településeken a választópolgárok legalább négy, maximum hét szavazólapot kaphatnak. A szavazáson ugyanis a választópolgárok leadhatják voksukat a polgármesterre, a települési kislistás egyéni választókerületi képviselőre, a vármegyei listára, valamint szavazhatnak az Európai Parlament pártlistáira is. A nemzetiségi választópolgárok az említett négy szavazólap mellett ezeken a településeken is plusz három szavazólapot kaphatnak – így összesen akár hét lapon is ikszelhetnek.

Azok a választópolgárok, akik Magyarország külképviseletein vagy levélben szavaznak, illetve nem tartózkodási helyükre kérték átjelentkezésüket, kizárólag az európai parlamenti választáson tudnak voksolni, így csupán egy szavazólapot kapnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában