Véradók világnapja

2024.06.14. 20:00

Az önzetlen segítségnyújtásról és a pótolhatatlanságáról is szól (képek)

A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága és a Veszprém vármegyei szervezete pénteki rendezvényén elhangzott, minden egyes véradás értékes, életmentő ajándék, és az ismételt véradás a kulcsa a biztonságos és fenntartható vérellátás kialakításának. Az idei, immár hagyományos, sorban az ötödik véradók világnapi faültetésen Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprémbe érkezett a Vöröskereszt csapata.

Juhász-Léhi István

Vörösmarty Éva, a vármegyei közgyűlés alelnöke szerint nagyon jó célt szolgál, hogy a véradók világnapján egy vérszilvafa elültetésével népszerűsítik a véradást. Megköszönte a véradás szervezőinek a munkáját és a véradók segítségét. Kiderült, ő maga is véradó, és bevallotta, nem gondolkodott mindig így. 

Az idei, immár hagyományos, sorban az ötödik véradók világnapi faültetésen Veszprémbe érkezett a Vöröskereszt csapata. Fotó: Nagy Lajos

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere köszöntőjében elmondta, nincs annál szebb metaforikus jelentés, mint a véradás jelképeként egy gyönyörű vörös levelű vérszilvát ültetni. Ez a fa ugyanígy fog életet jelenteni mindenki számára, mint amikor vért vagy vérkészítményt kap a rászoruló. Amikor hasonló rendezvényen vagyunk, amikor vért adunk vagy vért kapunk, netán vérkészítményt használunk, akkor szembesülünk ennek a fontosságával. Hajlamosak vagyunk a mindennapi életben ezeket a dolgokat természetesnek venni, hogy megtörténnek, ám ez nincs így. 

Fotó: Nagy Lajos

Libis Éva, a vármegyei Vöröskereszt-szervezet véradószervező koordinátora elmondta, a világnapi faültetést a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indította útjára, Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után most Veszprémbe érkezetek. A véradók fája ültetésének hagyományát egészen addig folytatják, amíg minden vármegyében lesz egy vörös levelű fa. A kezdeményezés célja, hogy a városok forgalmas helyein elültetett fákkal felhívják a figyelmet a véradás fontosságára, és ezzel együtt a lakosságot ösztönözzék a véradásra. A világnap a véradókról, az önzetlen segítségnyújtásról, a véradás fontosságáról, annak nélkülözhetetlenségéről és pótolhatatlanságáról is szól. Arról, hogy felhívják a figyelmet arra: az önkéntes és térítésmentes véradás az egészségügyi ellátórendszer egyik legfontosabb alappillére. 

Szabó-Sipos Barnabás Jászai Mari-díjas színművész, az Országos Vérellátó Szolgálat vérnagykövete elmondta, a véradás jelentőségteljes ügyét képviseli. A véradáson keresztül beléphetünk egy olyan családba, ahol akár egymást nem ismerve is családtagokká válhatunk. Mint vérnagykövet, az Országos Vérellátó Szolgálat áldozatos munkáját is támogatja. Hangsúlyozta, az áldozatosságon van a nagy hangsúly, hiszen a véradás önkéntességen alapszik. 

Fotó: Nagy Lajos

Oberfrank Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, színházigazgató szerint nagyon fontos, hogy egy-egy pillanatra megálljunk, és akár egy faültetéssel is elgondolkozzunk az élet legfontosabb dolgain. Vannak szavaink, vannak olyan fontos elemek az életben, amelyek nélkül nem tudunk létezni. Ide kapcsolódik a vér is. Megkérdezte: Mit jelent a vérnek a mindennapi jelentősége? Mit jelent az, hogy egy vérből valók vagyunk, hogy vértestvérek vagyunk, hogy vérszövetséget kötünk? Vagy mit jelent a színház számára az, hogy felpezsdítjük a nézőben a vért?

Az elültetett vörös levelű vérszilvafát Nagy Károly kanonok áldotta meg. 

Fotó: Nagy Lajos

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában