Turistasokkolás

2024.05.28. 19:00

Cápa a Balatonban: Így szólt az eredeti poszt, kinyomozták, ki az ijesztő uszony tulajdonosa

Turistasokkolásnak számíthat, hogy elterjedt az egyik videómegosztó portálon a felvétel az ijesztő kinézetű uszonyról. Cápa úszkál a Balatonban? – kérdezték többen. A nyomozás kiderítette, ki a tulajdonosa. A szomorú, hogy ki fog halni nagy tavunkból, bár emiatt sem mindenki bánkódik.

Rimányi Zita

Tényleg cápa úszkál a Balatonban? – Somogy vármegyei társlapunk tette fel a kérdést, beszámolva a Balatonnál készült, riadalmat keltő videóról, amin valóban látható egy hátuszony, ami úgy áll ki a vízből, ahogy a cápáké szokott. Állítólag akadtak, akik emiatt lemondták tervezett nyaralásukat, és még helyiek is gondolkodóba estek páran a hallottak, látottak alapján. Hozzátesszük: nem minden cápa veszélyes ragadozó, de a híre tényleg horrorisztikus, a filmeknek köszönhetően is, ennek a víziállatnak. 

Ilyen fotó csak képek montázsolásával készülhet. Fotóillusztráció
Ilyen fotó csak képek montázsolásával készülhet. Fotóillusztráció
Forrás: sonline.hu


Tengerlakó – ez a lényeg. Nehéz lenne eljutnia a Balatonba, hosszú lenne az út és az édesvizet nem komálja a cápa. 
Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ennél részletesebb magyarázatot is adott arra, miért nem kedvez a magyar tenger a cápának. Viszont nem először hallott vélt felbukkanásáról sós vízi élőhelyétől távol. Szívesen bemutatja helyette a szakember a hibrid busát, a tájidegen halfajt. Tudatos telepítéssel került több példánya a tóba, évtizedek óta lakója, és a halászati szakemberek most azt várják, hogy öregedés révén kikopik innen, mert itt nem tud szaporodni.
Mielőtt találgatnánk, mindig kérdezzünk meg szakembert – ez a helyes alapelv minden hasonló helyzetben. A balatoni cápalegenda újabb felbukkanása helyett azt kérdezném meg inkább olvasóinktól, hányadszor hallották már felrebbenni a hírét. Ez már egy legenda? Mi a kedvenc álhírük? Annyit elárulunk, hogy a bakonyi King Kong viszont létezik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában