Emlékezés

2024.01.17. 16:00

Sümeg is gyászolja doni áldozatait

A Magyar Királyi 2. magyar hadsereghez tartoztak a Zalai-hadosztály csáktornyai és nagykanizsai ezredei is, amelyekben sümegiek is szolgáltak.

Szijártó János

Tóth Tamás korábbi sümegi polgármester családja is megszenvedte a második világháborút, így a 17. gyalogezred és a doni áttörés története kapcsán jelentős kutatómunkát végzett. Ebből adott ízelítőt a napokban a könyvtárban Fotó: Szervezők

Erről Tóth Tamás nyugalmazott polgármester tartott előadást a doni áttörésre emlékezve a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ emeleti könyvtártermében. Mint elhangzott, a Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak. A megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek, és vesztek oda a mínusz 40 fokos orosz télben. Tóth Tamás családi érintettsége okán kutatta a 17. gyalogezred és a doni áttörés történetét. Vele idézték fel a résztvevők a 81 évvel ezelőtti szörnyű tragédiát és ezzel együtt Sümeg katonai múltját. Az előadás után koszorúzással és mécsesgyújtással emlékeztek a nagy háború katonáira, hőseire és áldozataira. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában