Saját ülésünk lehet a vonaton

2023.12.31. 15:00

Mozi ez vagy színház? Egyik sem: vonat!

A nagy hazai vasúttársaság idén májusban tette elérhetővé grafikus helyfoglalási rendszerét, amely vasúti kocsik ülőhely-elrendezését mutató sematikus ábrákkal teszi lehetővé az ülőhely kiválasztását és lefoglalását a menetrendi tervező és jegyváltási felületen. Kezdetben csak balatoni InterCity-k és expresszvonatok, valamint egyes IC-vonatok esetében volt igénybe vehető a szolgáltatás.

Benkő Péter

InterCity ülések a MÁV-nál

Fotó: Cseh Zoltán

Mára az összes belföldi InterCity és expressz, a nemzetközi InterCity-k, EuroCity-k és EuroNight járatok többsége bekerült a rendszerbe – a mozi vagy színházi ülésrendben való székválasztás egyszerűségével lehet ülőhelyet foglalni az adott vonatra. A május elsejei indulás óta több mint 11 millió helyet foglaltak a rendszerből, a grafikus helyfoglalás elérte a félmilliót. A vasút eddig több mint hetven kocsitípus rajzát készíttette el, melyek lefedik a belföldi és nemzetközi forgalomban helyfoglalással közlekedő ülőhelyes kocsik állományát. Az éjszakai vonatoknál az ülőhelyes kocsikban áll rendelkezésre grafikus helyválasztási lehetőség, fekvő- vagy hálóhelyes elhelyezés esetén azonban ez nem lehetséges. A rendszer az online jegyváltási felületen érhető el a vásárlási folyamat részeként, melyben szabad, kijelölt, foglalt és nem foglalható ülést jelző ikonok adnak támpontot.

A fejlesztés révén már csak néhány kötöttség maradt az ülőhelyválasztást illetően, például nem foglalható a lehajtható ülés és a kerekesszékes hely. Magas telítettségi szint fölött a vasúttársaság nem engedélyezi a kocsiábrán történő választást. Egy tranzakcióval maximum hat utas számára lehet helyet foglaltatni.

Ha műszaki hiba miatt nem közlekedik az a kocsi, amibe az utas helyet foglalt, előfordul, hogy másik típusú kocsival vagy pótlás nélkül közlekedik a vonat. Ilyenkor a korábban lefoglalt helyeket a rendszer átteszi a pótlásra kijelölt kocsiba. Amennyiben az eredetileg foglalt helyszám nem található a vonatban, a jegyvizsgáló segít. Szeptembertől egy másik módszer is támogatja az utast a megfelelő ülőhely kiválasztásában, paraméterezetten, helytulajdonság-választással is lehet helyet foglaltatni minden helyjegyes vonatra.

A mobilapplikációban az utasok kiválaszthatják, hogy ablak vagy folyosó felőli, esetleg asztalnál lévő ülésre szeretnének ülni, vagy már korábban megrendelt ülőhely mellé vennének újabb helyjegyet. Több utas egyidejű vásárlásakor pedig egy helyet foglal a rendszer a beállítottak szerint, a többit a lefoglalt ülés közelébe osztja ki, ha van még az igénynek megfelelő szabad ülőhely. Minél előbb vásárolunk helyjegyet, annál nagyobb az esély a megfelelő ülés kiválasztására. Ha valaki nem szeretne élni a paraméterezéssel, az eddigi automatikus helykiosztást is választhatja. A grafikus helyfoglalás vármegyénkben a Bakony és a Göcsej IC-ket érinti. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában