Kétharmados támogatottsággal

2023.12.21. 17:06

Harminc éve ezen a napon lett miniszterelnök

Ma három évtizede annak, hogy az 1993. december 12-én elhunyt Antall József utódjául Boross Pétert, a korábbi belügyminisztert választották a miniszterelnöki posztra.

Benkő Péter

Az első, szabadon választott magyar kormány miniszterelnökének halála után a Magyar Demokrata Fórum (MDF) országos választmánya és frakciója három jelölt közül a második fordulóban Boross Pétert kétharmados támogatottsággal választotta meg kétszázegy igen, százötvenkét nem és öt tartózkodás mellett miniszterelnöknek. A belügyminiszteri poszton Kónya Imre frakcióvezető követte Borosst, de ettől eltekintve a kormány összetétele a régi maradt, emiatt gyakran emlegetik az 1990 és 1994 közötti hivatalban lévő kormányt Antall-Boross kabinetként.

Boross Péter jogász Nagybajomban született 1928-ban, 1992-ben lett az MDF tagja, 1998-ig, majd 2006 és 2010 között országgyűlési képviselője. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karán végzett 1951-ben, dolgozott a Fővárosi Tanácsnál és a pénzügyminisztériumban. Az 1956-os forradalom idején a Budapesti Forradalmi Bizottság és az Értelmiségi Forradalmi Tanács tagjává választották, majd letartóztatták, munkájából elbocsátották, s betanított munkás lett. Ebben az időszakban családjával rendőri felügyelet alatt tartották. Később, a Kádár-rendszer idején sok munkahelyen megfordult, míg a vendéglátásban kötött ki, 1971-ben kinevezték az egykori Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalat igazgatójává. Nyugdíjba 1989-ben vonult.

Politikai pályafutásáról még annyit elmondunk, 1998-ban Orbán Viktor miniszterelnök személyes főtanácsadója volt. Az MDF országos elnökségéből 2003-ban lépett ki, de három év múlva a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökévé választották. 2010-ben tagja lett annak a testületnek, mely Orbán Viktor miniszterelnököt tanácsokkal látta el az új magyar alkotmány kapcsán. Végül a 2016-ban, az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulóján elmondott beszédéből idézzük tőle a magyarokra talán legjellemzőbb mondatot: „Azért maradtunk meg, mert szabadságharcaink és 1956 üzenete mindig alkalmat adott arra, hogy felemeljük a fejünket.” 

Boross Péter 1952-ben kötött házasságot, két gyermekük született. Ma négy unokája és egy dédunokája van.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában