Podcast

2023.12.30. 11:00

Fokozott figyelmet követel a szilveszteri tűzijátékok használata!

A veszprem.katasztrofavedelem.hu hívja fel a figyelmet, országosan 20 és 50 között alakul a tűzijátékok miatt keletkező tüzek száma szilveszter éjjel; a legtöbbször csak kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul néhány többmilliós kárral járó nagy tűz is. A tűzijátékokkal kapcsolatos legfontosabb szabályokról, tudnivalókról hallhatja Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagyot, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét és Bakos György tűzoltó alezredest, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetőjét.

Komaniczki Zoltán

Csondor Henrietta és Bakos György

Fotó: Komaniczki Zoltán

A két szakember elsőként leszögezte: más a tűzijáték és megint más a petárda – Magyarországon tilos magánszemélyeknek petárdát birtokolni, felhasználni. Elmondták, a szilveszteri tűzijátékokat szabadtéren lehet felhasználni. Ez lehet a saját kert, vagy akár közterület. A társasház ablaka és erkélye viszont nem számít közterületnek, ezért innen soha ne indítsunk pirotechnikai termékeket. Jelezték, az elhasznált tűzijátékok még forró maradványait ne dobjuk rögtön a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg hulladéktárolók, illetve a mellettük álló járművek, épületek. Azt tanácsolják, hogy a hármas osztályba tartozó tűzijátékból annyit vegyünk, amennyit szilveszterkor elhasználunk, ne tárazzuk be őket, hiszen a szilveszter előtt kapható tűzijátékfajtákat év közben nem, csak december 31-én este hattól január 1-jén reggel hatig szabad felhasználni. Nem mindegy, hogy a felhasználásig hol tartjuk a már megvásárolt tűzijátékokat, olyan helyre zárjuk el azokat, ahol nem éri őket napfény és sugárzó hő. Ne tegyük a fűtés közelébe vagy hősugárzó mellé, ne tároljuk együtt benzinnel, gázolajjal, hígítóval és más éghető anyagokkal sem. Ne férjenek hozzá se a gyerekek, se a háziállatok! 

A mikrofonnál Komaniczki Zoltán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában