Veol podcast

2023.11.18. 20:00

Sokat kockáztat, aki elmulasztja a fűtőeszközök, kémények karbantartását

Komaniczki Zoltán
Csondor Henrietta tűzoltó hadnagy, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője
Fotó: Komaniczki Zoltán

Elindult a fűtési szezon; a fűtőeszközök hibás telepítéséből, nem megfelelő használatából, a karbantartás hiányából eredő problémák akár lakástűzhöz és szén-monoxid-mérgezéshez is vezethetnek. A katasztrófavédelem hívja fel a figyelmet: érdemes a fűtőeszközök telepítését szakemberre bízni, a karbantartásuknál pedig követni kell a gyártói utasításokat… a műsor vendége Csondor Henrietta tűzoltó hadnagy, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A szakember fontos tanácsa, hogy ne maradjon el a fűtőberendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés. Felhívta a figyelmet, hogy ha új kéményt építenek, a régit javítják, felújítják, átalakítják vagy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat, és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről. Csondor Henrietta elmondta, a kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, a társasházakat hívás nélkül keresik fel, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést. Kiderült, szén-monoxid ott keletkezhet, ahol nyílt lánggal fűtenek, és nem megfelelő a szellőzés, de mindenképpen érdemes telepíteni szén-monoxid-érzékelőt. A szóvivő szerint Veszprém vármegyében csökkent az elmúlt időszakban a lakástüzek száma, és egyre többen szerzik be a szén-monoxid-érzékelőt – lényegesen nőtt az emberek tudatossága.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában