A véradás egymásra utaltságunk jelképe

2023.10.22. 13:18

Segíteni akar? Akkor ezt ajánlják zirciek

A legegyszerűbben úgy segíthetünk biztosan másoknak, ha vért adunk. Az emberi vér nem pótolható mással, mint egy másik ember vérével, egy másik ember segítsége, önkéntes felajánlása révén. Szép jelképe ez egymásra utaltságunknak.

Rimányi Zita

A vér nem pótolható másképp, csak az önkéntesek révén, akik nyújtják a karjukat. Képünkön a zirci véradáson látható Wolf Sarolta, aki a Magyar Vöröskeresztnél Veszprém vármegyében az ifjúsági tagozat elnöke, és Vágenhoffer Péter, aki már több mint hatvanszor adott vért

Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Sokan kérdezik, hogyan segíthetnek másoknak, beszélnek is róla, hogy kellene. Hát így sokat tehetnek. Sőt, ennyit megtehetnek a legtöbben, legalább évente egyszer – mondta el Vágenhoffer Péter, amikor arról kérdeztük, miért ad vért. Közben arra szokott gondolni, valakinek valószínűleg jó lesz az ő vére, ráadásul olyan helyzetben, amikor nagy szüksége lesz rá. Pénzért nem adna vért.

A véradáson beszélgettünk vele, amit a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete szervezett, miközben mindketten kitöltöttük az adatlapot, amit ilyenkor szükséges. Egyetértettünk abban, hogy ugyan a tűszúrás előtt mindig van az emberben egy egészen apró szorongás, az nem okoz fájdalmat, nem kell félni tőle. Szinte észre sem lehet venni, a vérellátó szakemberei annyira gyakorlottak e téren. S nem tart sokáig az egész, az előzetes vizsgálattal, adatfelvétellel együtt sem. Vágenhoffer Péter úgy véli, magának is jót tesz, mert cserélődik, frissül ilyenkor a vér szervezetében. Ezt tapasztalta, már több mint hatvanszor nyújtotta véradáson a karját. 

A vér az élet jelképe, a véradás az egymásra utaltságunk egyik bizonyítéka. Magyar Lászlóné, Anikó, a Vöröskereszt véradásszervezője elmondta, hogy a zirci szüreti véradáson, amelyen a helyiek finomságokkal kedveskedtek az önkénteseknek, csaknem hatvanan nyújtották a karjukat. Wolf Sarolta, a Magyar Vöröskereszt Veszprém vármegyei ifjúsági tagozatának elnöke is segítette a lebonyolítást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában