56 emléke

2023.10.21. 19:41

Két hét világrengető szabadság képei a zirci városházán (képgaléria)

Csupán két hétig tartott 56-ben kiharcolt szabadságunk, de megrengette a világot. Jórészt gyermekkorú és fiatal hőseinek állít emléket a zirci városházán látható kiállítás.

Rimányi Zita

Az 1956 – A szabadságért és a függetlenségért című kiállítás november 24-ig tekinthető meg a zirci városházán

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány 1956 – A szabadságért és a függetlenségért című tablókiállításán szabadságharcosok arcai mutatják érzékletesen múltunk e darabjának jelentőségét. A forradalom és a szabadságharc eredménye csupán két hétig tartó szabadságot hozott el, de megrengette a világot. Leleplezte a szovjet típusú terrorrendszerek kegyetlenségét, kijózanító valóságot hozott az illúziók után. Sokáig lefojtott keserűség és harag tört felszínre a spontán felkelés kiszélesedésekor. Azon az októberen a magyar nemzet a saját kezébe vette a sorsát. Képes volt rá. 

Tizenegy évvel a II. világháború után Budapest megint romokban állt, a hősiesség nyomait viselte. Még ma is elképesztő belegondolni, hogy a szabadságharcosok zöme gyerekkorú vagy fiatal volt. Két és félezren haltak meg, húszezren megsebesültek, sokakat hadifogolyként elhurcoltak, kétszázezren hazájuk elhagyására kényszerültek.  

Az emlékezés, ha nem közhelyes, ha a lényegét nem veszti el, nem elhanyagolható. Ebben segít a tablótárlat, amely november 24-ig megtekinthető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában