Megemlékezés

2023.10.21. 11:30

A magyarok 1956-ban megmutatták az egész világnak

Mi a magyarság igazi útja, hogyan térhetünk arra vissza? Mit jelentett 1956-ban és mit jelent ma egy nemzet számára a szabadság? Ezek a kérdések álltak a hajmáskéri ünnepi megemlékezés középpontjában október 20-án.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A település művelődési házában kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékműsora, melyen Ovádi Péter országgyűlési képviselő beszédében arra biztatott, próbáljuk beleélni magunkat az akkori időszak eseményeibe. Az egymásnak sokszor ellentmondó hírekbe az idegen elnyomó hatalom közeledéséről és az ígért és várva várt, de soha meg nem érkezett nyugati segítségről. Mai fejjel nehéz elképzelni, hogy hétköznapi emberek hogyan voltak képesek szembeszállni a félelmetes Vörös Hadsereggel, s arra, hogy tizenkét napon át kivívják a szabadságot a zsarnoki, idegen hatalmat kiszolgáló rendszer ellen. – A válasz a nép közös lelkében van. Nehéz megfogalmazni, mi a néplélek, talán úgy írható le, mint amikor egyedül önmagunk vagyunk, de azt érezzük, a minket körülvevő támogató tömeg minden egyes tagja egy irányba mozdul. Ez az irány pedig 1956-ban a szabadság felé vezető út volt – fogalmazott.

Elmondta, a történelemben sokszor bebizonyítottuk, utunk nem a szolgalelkűség, hanem a szabadság széles útja, mely ugyan nincs mindig kikövezve, de teszünk róla, hogy fegyverropogás közepette, lőállásokon átmászva visszatérjünkk erre az útra. Mint akkor is, amikor ’56-ban egyszerre mozdult a nép. – Egy nemzet szuverenitása alanyi jogon jár. Ha ezt erőszakos, félelemkeltő módon próbálják elnyomni, nos, akkor szól közbe az a bizonyos néplélek. Mi megmutattuk a világnak, mi történik, ha szolgaként bánnak egy szabadságra született néppel. A szovjetek tankjai ugyan szétverték a magyar összefogást és jött a megtorlás, ami csak aljas és gonosz jelzőkkel illethető, hiszen saját nemzetünkből való pártemberek vezényelték le. 

Ovádi Péter arra is kitért, napjainkban is kártyavárként omlik össze a béke, de az eligazodási pontok segítenek, támaszt, bátorságot adnak a küzdelmekhez. 1956-ban elődeink a békéért küzdöttek, mely csak a szabadsággal együtt értelmezhető. – Azért imádkozunk, hogy minden nemzet rátaláljon arra az útra, amit a magyarok az egész világnak megmutattak – tette hozzá.

Az ünnepi beszédet a Vadgesztenye Népdalkör és a Gábor Áron Általános Iskola nyolcadik osztályosainak műsora követte, majd koszorúzás zárta az emlékműnél, ahol Ovádi Péter, Köbli Miklós polgármester, az intézményvezetők és a Hajmáskéri Nyugdíjasklub rótták le kegyeletüket hőseink előtt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában