Fontos kapcsolat

2023.09.26. 17:00

Schwetzingeni cserediákok Pápán

Pápa testvérvárosából, a németországi Schwetzingenből egy 12 fős csoport egy hetet töltött el Pápán a Petőfi Sándor Gimnázium meghívására. A vendéglátók tartalmas programokkal készültek a fiataloknak, akik Unger Tamás alpolgármesterrel is találkoztak.

Haraszti Gábor

Igazi csapattá kovácsolódtak a magyar és német diákok

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A schwetzingeni partneriskolával (Privatgymnasium Schwetzingen) 2019 óta fennálló partnerkapcsolat jegyében a diákok júniusban tettek látogatást Németországban, ezt a meghívást viszonozták most a petőfisek, akik számos izgalmas és színvonalas programot szerveztek vendégeiknek.

– Az első napon iskolánkkal ismerkedtek a gyerekek, akik aztán a bázisrepülőtérre látogattak, ezt követően a német munkaközösség szervezett számukra játékos ismerkedést a várossal – mesélte Bognár Anita, intézményvezető. – A csapat másnap a Kékfestő Múzeumot, az Esterházy-kastélyt és a Pannonia Reformata Múzeumot is megtekintette, sőt Unger Tamás alpolgármesterrel is találkoztak, aki a város történetéről mesélt a diákoknak. Hét közepén Pannonhalma és Győr volt az úti cél, természetesen egy bakonyi túra és a bakonybéli Pannon Csillagda sem maradhatott ki a sorból. A tartalmas hét családi nappal zárult. Fontos ez a kapcsolat, hiszen a diákok talán zálogai lehetnek annak, hogy a harminc éve kötött együttműködés tovább éljen. A program megvalósításának fő támogatója Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat volt, továbbá nagy segítséget kaptunk a Pápai Tankerületi Központtól, a Pápai Platán Nonprofit Kft.-től és a Dunántúli Református Gyűjteményektől – tájékoztatott az iskola vezetője.

Francisca Grothe, a schwetzingeni csoport kísérőtanára elmondta, nagyon jól érezték magukat Pápán, mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, ez a kapcsolat pedig mindenki számára sok élménnyel jár; bízik benne, hogy ennek a kezdeményezésnek lesz folytatása. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában