Újratelepítés

2023.09.08. 17:34

Navracsics Tibor miniszter: „A Balaton maga az élet”

900 millió forintos beruházással, amelyből mintegy 400 millió forint kormányzati támogatás, hozzák létre a korszerű technológiákat alkalmazó Nagykúti Borház nevű családi borászatot a településen, hangzott el a folyamatban lévő beruházás megtekintésekor, pénteken.

Kovács Erika

A borászat, az általa nyújtott élmények gazdagabbá teszik a térséget

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte, a Balaton talán ismét a virágkorát fogja élni. Azt mondta, Budapestről nézve a Balaton egy üdülőhely. Számunkra, akik itt élünk, a Balaton egész évben maga az élet hangsúlyozta, hozzátéve, a mostanihoz hasonló beruházások szolgálják, hogy a tó egész évben munkát adjon a helyieknek, és kikapcsolódási lehetőséget biztosítson az ittenieknek és az idelátogatóknak a tó páratlan szépsége mellett. A miniszter elismeréssel beszélt a tájba illeszkedő épületről, amely őrzi az Balaton-felvidék építészeti hagyományait. Rámutatott, a borászat, az általa nyújtott élmények gazdagabbá teszik a térség, és az itteni emberek életét. Navracsics Tibor méltatta az összefogást, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program képvisel. 

Navracsics Tibor méltatta a beruházást
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Cseresnyés Réka borász, a Nagykúti Borház tulajdonosa felidézte, amikor párja meglátta ezt a csopaki helyszínt, hátrahagyták amerikai életüket. Beszélt arról is, hogy családja több száz éve kötődik Veszprém vármegyéhez. – Ez a hely a Nagykúti dűlő szíve, a Mária zarándokút mellett fekszik, egy történelmi borvidék központja, ahol több ezer éve művelik a szőlőt, készítik a bort. A terület több száz éven át a Tihanyi Bencés Apátsághoz tartozott – fogalmazott, majd méltatta Csopak rendezett, békés, élettel teli hangulatát. Kiemelte a gondos munka és a család fontosságát. Céljuk, hogy családi borászatukkal rendben tartsák a szőlőterületeket, és igényes környezetet teremtve hozzájáruljanak Csopak különleges vonzerejéhez. 

Kovács Zoltán, a beruházás projektmenedzsere, tervezője, műszaki ellenőre, a Rekontir Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője köszönettel szólt a kormányzati támogatásról, majd Csopakot a világ egyik legjobb helyének nevezte. A cégcsoport célja, hogy a magyar mezőgazdaságot, élelmiszeripart és borturisztikát érintő fejlesztéseket valósítsanak meg, ami itt, Csopakon is megtörténik.

A csopaki Nagykúti dűlő csodálatos természeti környezetében a család több, mint tíz éve foglalkozik szőlőtermesztéssel
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

 A jó bor összehozza az embereket, ezt Rádler Csaba, a Rekontir Cégcsoport értékesítési és marketingvezetője mondta. Hozzátette, az az érték és szakmaiság, amit a család képvisel, garancia arra, hogy a beruházás Csopak és a balatoni borturizmus becsületére válik. A köszöntők után időkapszulát helyeztek el, majd Ontkó Henrik bencés szerzetes megáldotta a helyszínt.  

Mint ismert, a csopaki Nagykúti dűlő csodálatos természeti környezetében a család több, mint tíz éve foglalkozik szőlőtermesztéssel. Meglévő területeiken az összes kiöregedett szőlőt újratelepítették, korszerű támrendszert építettek ki, és mintegy harminc százalékkal növelték az ültetvényt. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában