Pompázó belváros

2023.08.07. 07:00

Rege a veszprémi csodaszarvasról

A történet ott kezdődött, amikor a Balatonfüreden élő Horváth Éva örökölt egy Cserhát-lakótelepi lakást.

Benkő Péter

Peer Gyula, Vasáros Erika, Kavalecz Tibor és Horváth Éva a mályvabokrok közt, az elkészült falfestménnyel

Fotó: Benkő Péter/Napló

Füredi benyomásaira építve úgy gondolta, feldobja a környék hangulatát a ház előtti zöldterületet. Először kövirózsákat, kevés talajigényű sziklakerti növényeket telepítettek a járda és a fal mellé, majd teljes földcserét követően mályvabokrokat ültettek, melyeket gondoznak faládákban, tuskókban, mindent kidíszítve. Egy szökőkút-imitációt is elhelyeztek, tették mindezt egy kertész szakember, Perger Károly segítségével. 

– A tulajdonosok fáradozásával elért összhatás olyan sikert hozott a környékbeliek és a belvárosban járók körében, hogy a Virágos Veszprémért verseny különböző kategóriáiban évről évre díjazzák a Cserhát 5-ös társasház déli lépcsőházát, lakásait. Ezt a kis területet Csodaszarvas sétánynak neveztük el, a név történelmünkből merít, de ötlete onnan is ered, hogy füredi otthonunk körül néha találkozunk gyönyörű szarvasokkal – mesélte Éva.

A szomszédban lakó Peer Gyula szintén a Virágos Veszprémért versenyben, erkély kategóriában nyert tavaly első helyezést, maga és mások örömére az erkély mellett a közterület szépítésén, virágosításán, palántázásán, a locsoláson, gondozáson is dolgozik. Ottjártunkkor a lépcsőház előtti aszfalt dekorációját festette. Elmondta, nemrég beadták a kérelmet egy külső vízcsap kivitelezésére, ez nagyban könnyítené a locsolást az emeletes ház tövében, hiszen egész éves munkát kíván, ők pedig azt, hogy amit létrehoztak, pompázzon a belvárosban.

– Kezdetben a Lokálpatrióták a Városért Egyesület karolta fel a hasonló kezdeményezéseket – mondta el Kavalecz Tibor társelnök, aki szintén ellátogatott a Csodaszarvas sétányra –, majd átadtuk a 2019-ben alakult Virágzó Veszprémért Egyesületnek, ők Jung Edina elnök vezetésével viszik tovább a virágosító programot.

A sétányon a tulajdonosok a ház és környéke csinosítását tovább folytatták, kitalálták, hogy az erkélyeken, a járdán és a járda melletti felületeken túl a sivár falat feldíszítik belvároshoz illő, elegáns módon. Erre kérték fel Vasáros Erika festőművésznőt, akinek a virágfestészetben hatalmas rutinja van. – Számomra a fal megfestése, felvirágoztatása különösen nagy kihívás – ahogy Erika elmondta –, mert a kültéri falfelület más technikát kíván, mint a beltéri vagy a kerámiafelületek. Kész motívumokkal érkeztem, nagyon inspirál a felkérés, a környékre jellemző tavaszi virágokkal dobtuk fel a falat Veszprém belvárosában, ez többnapos munkát jelentett számomra.

Horváth Éva végül elárulta lapunknak, ő személy szerint nem csupán a virágok, de minden szépség szerelmese, így az Anna-báloké is. Nem véletlen, hiszen személyében a 152. Anna-bál szépét üdvözölhettük. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában