Pétfürdő különválásának 27. évfordulója

2023.05.20. 15:30

Ez az a nap!

Huszonhét éve, minden május 19-én megünnepli a település azt az eredményes népszavazást, mely révén megvalósult a helybeliek álma – a nagyközség, egykor Várpalota II. kerülete különválva a várostól önálló önkormányzatot alakított. Ünnepeltek idén is, pénteken délután ünnepségsorozat volt számtalan rendezvénnyel. A pétiek nagy napja ez.

Benkő Péter

Koszorúzás, emlékezés – Miskolczi Ferenc, Horváth Éva, Bálint Gézáné és Gelencsér István a régi hivatal emléktáblájánál

Fotó: Benkő Péter/Napló

A rendezvények a régi polgármesteri hivatal emléktáblájának megkoszorúzásával indultak, majd Miskolczi Ferenc alpolgármester, valamint Horváth Éva polgármester és a leválást előkészítő bizottság két tagja, Bálint Gézáné és Gelencsér István a koszorú elhelyezését követően főhajtással, nem kis meghatódottsággal emlékeztek a közel három évtizede történtekre.

Az események a Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár intézményében folytatódtak az alpolgármester ünnepi beszédével. Miskolczi Ferenc köszöntött, emlékezett – és emlékeztetett. Arra, mi is volt a céljuk a Pétfürdőn élőknek, amikor saját kezükbe vették településük irányítását, a döntések meghozatalát. – Mindannyiunknak kell, hogy legyen identitástudatunk, mely a pétfürdőieknél lakóhelyük és hazájuk iránti szeretetben nyilvánul meg – emelte ki.

A rendezvények kulturális műsorokkal folytatódtak. Pétfürdőn igen erős a kötődés a kiváló művelődésszervezés és a különböző helyi csoportok révén, akik kitettek magukért változatos produkcióikkal. Minden korosztály képviseltette magát. A Panelkuckó Napköziotthonos Óvoda ovisai mellett színpadra léptek a tavaly megalakult Sortánc klub táncosai. A Horváth István Általános Iskola 4. osztályosai a Padlás című musicalből adtak elő részletet, majd Szigeti Frigyes Péti körséta címmel saját versét szavalta el. Nagy sikert aratott a Muskátli Táncegyüttes, Kujber Marcell és Csizmadia Emma iskolások szavalata, az Evermore Mazsorett Együttes és a Dance Action tánccsoport.

A programok a közösségi ház emeleti kiállítótermében folytatódtak, ahol Urmai László Eljutni a valósághoz című festménykiállítását nyitotta meg Angeli Katalin intézményvezető. Érzésekkel teli beszédében szólt az Urmai család múltjáról, a gyerekek édesapjáról, aki színtársulatot szervezett Péten, díszleteket készített, rajzolt, festett. – Az Urmai fiúk tovább vitték az apai örökséget, Gábor színész lett, Laci reklámgrafikával foglalkozott. De most hazatért a tékozló fiú, a kiteljesedett alkotó, az akvarell mestere, virtuóza áll előttünk összegző kiállításával, melynek címe is maximalista, kompromisszumokat, megalkuvásokat elutasító. A nagyon tudatosan végiggondolt, mégis a könnyedség benyomását sugalló, a koncentrált pillanatok egymásutániságából megszületett képei elvarázsolnak a finoman vibráló felületekkel, a ki-kiragyogó fehérekkel, az egymásba oldódó színek kavalkádjával – mondta el Angeli Katalin.

Tudatosság és könnyedség – múlt és jelen valósága. Ez az a nap! A pétiek nagy ünnepe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában