Gáspár János egyénisége, szelleme példaként szolgálhat

Gáspár János, a Fekete István Irodalmi Társaság alapítója és egykori elnöke emléktábláját avatták a Városi Múzeum falán a napokban.

Tóth B. Zsuzsa

A város díszpolgára, az egykori középiskolai tanár életműve előtt hajtottak fejet a résztvevők az ünnepségen.

Schwartz Béla polgármester beszédében úgy fogalmazott, hogy a múzeum falán Ajka kulturális életének nagyjai emléktáblái sorakoznak.

– Mindegyikük kiváló egyéniség volt és most sajnos egy újabb került közéjük. A táblán tényszerű adatok vannak, de nem szerepel rajta, hogy a hétköznapokban milyen ember volt Gáspár János. Vele együtt dolgozva egy hihetetlenül intelligens, nagy műveltségű embert ismertem meg, ezen tulajdonságaiért mindig csodáltam. A tanár úr, bár nagyon sokat írt, mégis azt vallotta, hogy a személyes kapcsolatok nélkülözhetetlenek és különösen fontosak. Töretlenül dolgozott egészen haláláig, nem volt olyan pillanat, hogy valami újat ne talált volna ki. Egyénisége, szelleme különleges embert takart, aki példaként szolgálhat mindannyiunk számára – szögezte le a polgármester.

Özvegy Gáspár Jánosné és Schwartz Béla leplezte le az emléktáblát
Fotó: Napló

Az ünnepélyes összejövetelen özvegy Gáspár Jánosné és Schwartz Béla leplezte le az emléktáblát, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit. A barátok és ismerősök, az elhunyt családjának tagjai, valamint az elhunyt tisztelői is fejet hajtottak egy szál virággal.

A megemlékezésen Bábics Valéria, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ intézményvezetője és Hekele Dániel művésztanár működött közre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában