Ifjú természettudósok táboroztak Pápán

A Nemzeti tehetségprogramnak köszönhetően a helyi evangélikus általános iskolában többéves hagyomány a természettudományok népszerűsíté­se élményszerű tudását­adással.

Laskovics Márió

A kőröshegyi tábor lakói számtalan izgalmas helyszínre kirándultak Fotó: Gyurátz-iskola

A Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola a Nemzeti tehetségprogram keretében pályázott egy természettudományos szakkörre. Már több éve sikeresen vesznek részt a pályázaton, melynek célja a természettudományos kompetenciák fejlesztése, a tehetséges fiatalok képességeinek kibontakoztatása, támogatása, segítése. Idén a természettudományos kompetenciák mellett a digitálisak fejlesztése is cél volt a Természet Tudósok Társasága elnevezésű szakkörben, tudtuk meg Hajas Ildikó természetismeret–földrajz–testnevelés szakos tanártól.

– Minden évben választunk egy témát, ami köré felfűzzük az egész éves programot. Például volt már a nemzeti parkok Magyarországon, a Föld és a világegyetem kialakulása és jellemzőik. Idén a vizet választottuk. A foglalkozásokat felső tagozatos diákok számára hirdettük meg. Heti két délutáni foglalkozást tartottunk, elméletben megismertük a Föld vizeit, jellemzőit, fontosságát. Megismerkedtünk Pápa vízellátásával, a Bakony-ér élővilágával, vizet vizsgáltunk, kísérleteztünk – mondta.

A kőröshegyi tábor lakói számtalan izgalmas helyszínre kirándultak
Fotó: Gyurátz-iskola

– Kerékpártúrát szerveztünk a tapolcafői tanösvényre, az Örvény-tóhoz. Ikerváron jártunk a vízerőműben, ahol tájékoztatást kaptunk az áramtermelés folyamatáról. Kirándultunk a Dunakanyarba, ahol megvitattuk az erőműépítés mellett és ellene szóló érveket. Ellátogattunk Hévízre a Forrás-tóhoz, és táboroztunk a Balaton mellett. Készítettünk táblázatokat, ábrákat, diagramokat, prezentációkat, amelyek segítették a digitális kompetenciák fejlesztését, valamint elkészítettük az isko- laújságunk tematikus különszámát is – zárta beszámolóját a programról Hajas Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában