szent györgy-nap

2021.04.25. 15:30

A háromszáz éves vaszari búcsút ünnepelték

Érseki szentmisével, a jubileumra kiadott helytörténeti könyvvel, valamint a közelmúltban felújított közösségi ház megáldásával ünnepelték a 300 éves falubúcsút Szent György napján.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A falubúcsú 300. évfordulója alkalmából Udvardy György veszprémi érsek ünnepi szentmisét mutatott be Dióssy Iván plébános koncelebrálásával szombaton a Szent György-templomban. Névnapján virággal köszöntötték az érseket, aki szentbeszédében Máté evangéliuma (Mt 16,25 – Aki meg akarja menteni életét, elveszíti, aki azonban értem elveszíti, az megtalálja.) alapján a Jézus Krisztusnak ajándékozott életet hangsúlyozta.

A 300 éves falubúcsú és templomszentelés alkalmából Udvardy György érsek celebrált ünnepi szentmisét a vaszari katolikus templomban Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Egész életünk feszültségben telik. Mindenképp nyertesek akarunk lenni a mindennapokban, a kapcsolatainkban, győzni akarunk, szeretni, birtokolni. Ráadásul nemcsak küzdenénk ezért, hanem gyorsan, könnyen, veszteség nélkül és mindig, akár másokkal szembefordulva is nyertesek akarunk lenni. Magamat akarom megnyerni, és magammal szemben küzdök. Küzdünk az élet dolgaiért, még akkor is, amikor tudjuk, a végén mindent elengedünk. A megszerzett javak, a vélekedés, a biztonság egy idő után már nem fontos. Mások után rugaszkodunk, s mindazt, amit megszereztünk, kiengedjük a kezünkből, mert feleslegessé, adott esetben teherré is vált – hirdette Udvardy György érsek, hozzátéve, Jézus Krisztus tanításában feltárta, hogyan nyerhetjük meg az életet:

– Kiemel minket a földi gondolkodás kereteiből, más dimenziókba helyezi eme fogalmakat. Sőt az elveszíteni értelmét is tágítja: odaadni, -ajándékozni, hogy a teljes életre rá tudjunk csodálkozni, örömmel tudjunk élni. Ez a feltámadás ereje, logikája, hite. Ha van bátorságunk időben elveszíteni az életet, akaratot, vágyakat azokért, akiket szeretünk, amit igaznak tartunk, akkor ez az élet teljességére nyit rá.

Az érsek megjegyezte, Szent György vértanú is példázza, hogy a keresztény élet küzdelemmel teli. A célt a teljes életben látjuk, de a küzdelem a jóért, az igazságért, a tisztességért, a keresztény ember feladata.

Dióssy Iván plébános, Udvardy György érsek, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Mezei Zsolt polgármester a Szent Rita közösségi háznál Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A korábbi években az a tapasztalat alakult ki, hogyha jól, Jézus szavát megtartva éljük az életünket, akkor ez elegendő. Most azt látjuk, hogy mindez fontos, nem megkerülhető, de nem elég. Az ember méltóságáért a gonosszal szemben küzdeni kell bátran, hordozva, kiállva az igazságért, vállalva a kockázatot, hogy egy-egy küzdelemben látszólag alul maradunk. Egész másfajta keresztény magatartásra hív minket a jelenleg körülvevő világ, ezért kötelességünk, szükségünk az élet odaadásának logikájával küzdeni az igazságért, és meg kell küzdeni az emberi élet tisztaságát tönkretenni akaró szellemi ellenféllel. Isten erőt ad mindehhez, és az állhatatosság kegyelmét – zárta szentbeszédét Udvardy György érsek.

1721. április 24-én, Szent György napján tartották Vaszaron az első búcsút – illetve aznap szentelték fel a katolikus templomot. Ezt Mezei Zsolt polgármester kutatta ki, illetve helytörténeti könyvet írt, állított össze a plébániáról és a sárkányölő szent életéről Tiszteljük Szent György vértanút! – Háromszáz éves a vaszari búcsú (1721-2021) címmel. A plébánia által megjelentetett kiadványból egy példányt haza is vihettek a résztvevők.

A szentmisét követően Mezei Zsolt polgármester az egyházközségi képviselő-testület világi elnökeként kiemelte, kevés település tudja írásosan igazolni, hogy 300 éven keresztül megtartották a templom búcsúját. Szerencsések lehetnek, akik megérhetik eme évfordulót.

Udvardy György érsek megáldotta a Magyar Falu Program (MFP) 15 milliós forintos támogatásával megújult Szent Rita Közösségi Házat. Mint mondta, az épület által a közösség élni akarása fejeződik ki, és az a szándék, hogy az életünk több, mint pusztán cselekedetek sora. Kapcsolat, melyhez szükség van olyan térre, ahol ezen – Istenre irányuló, de embertestvéreinket szolgáló – kapcsolatok jól és gyümölcsözően élhetők meg, s a hit erejével ápolhatók. A főegyházmegyében 76 nyertes pályázatot ünnepelhet az egyház.

A jubileumra a Szent György-plébánia helytörténeti kiadványt jelentetett meg, amit Mezei Zsolt polgármester írt és állított össze Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte, a kormány 2018-ban indította el a Modern Települések Programot, a MFP 2019-ben kezdődött el több pályázati ablakkal.

– A települések különböző módon indultak el a fejlődés útján. Sok esetben a kistelepülések kiürültek, hisz a falvakból a fiatalok városba költöztek. Ezért a program része az esélyegyenlőség biztosítása a községi lakosok számára. A pályázati rendszerben a helyi infrastruktúra és a közösségi terek fejlesztése mellett a helyi identitástudat kialakulását, megtartását is igyekeznek elősegíteni. Vaszaron ezt szolgálja a közel negyvenéves közösségi ház, melynek megerősítették az alapjait, az épületet hőszigetelték, új nyílászárókkal látták el és megújították a tetőszerkezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában