Mikor tetőzik a járvány?

Meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Veszprém megyében is február közepe óta.

Marton Attila

Forrás: Illusztráció

Az új esetek száma a megyében is követi az országos tendenciát. Az év első heteiben, ha kismértékben is, de folyamatosan csökkent az új fertőzöttek száma. A legkevesebb megbetegedést február első hetében regisztrálták, azóta gyorsuló ütemben nő a koronavírusos betegek száma. Müller Cecília országos tiszti főorvos február 18-án jelentette be, hogy elkezdődött a járvány harmadik hulláma. Ez a megyei adatokkal is igazolható: az új esetek száma január 10. és február 26. között folyamatosan száz alatt volt. Azóta ez mindössze ötször fordult elő, sőt, négy nap meghaladta a 300-at az új fertőzöttek száma.

A március 20-i adat szerint minden eddiginél több, 460 személynél igazolták a fertőzést. A napi adatokat összesítve megállapítható, hogy a tavalyi év 53. hetében – 2020. december 28. és 2021. január 3. között – 409 új esetet jelentettek, majd a következő héten 670 Veszprém megyeinél igazolták a fertőzést. Ezt követően hetekig csökkent a heti új fertőzésszám, majd a február 8-ai héttől kezdve a heti adatok 1,3-1,7-szeresével emelkednek az előző héthez képest. Március 15–21-e között már 1768 új esetet jelentettek. Ennek az adatnak a súlyát jelzi, hogy megyénkben ennyi igazolt fertőzöttet 2020. március eleje és október 24. között regisztráltak.

A járvány második hullámának csúcsán november 22. és 29. között Veszprém megyében 1570 fertőzöttet azonosítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában