Egy beteljesült álom

2021.02.01. 16:00

Gáti László tájfutóra emlékeztek a Bakancsosok

Megemlékezéssel és túrával tisztelegtek Gáti László tájfutó és sportvezető emléke előtt a nemrégiben a pápai értéktárba is bekerült Bakancsos Természetjáró Kör egyéni kirándulói.

Laskovics Márió

Az emlékoszlopnál Terebesi József osztotta meg gondolatait, illetve Gurobi Gyuláné szavalt

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A pápai Bakancsos Természetjáró Kör immár tizenkettedik alkalommal emlékezett meg Gáti László tájfutó és sportvezető (1926-2009) egyéni sport eredményeiről és vezetői tevékenységéről Döbröntén. Az idei főhajtás zárt körben, a járványügyi előírások betartása mellett (szájmaszk, távolságtartás) valósult meg szombaton. A megemlékezés a hivatalos avatóünnepség hiányában is a Bakancsos Természetjárók novemberben a Patakmalom vendégház udvarán létesített emlékoszlopánál kezdődött Terebesi József volt körvezető emlékidézésével, valamint Gurobi Gyuláné adta elő Nagy Bálint Bakony, te szép hazám című versét.

Terebesi József és Terebesi Józsefné körvezetők a Bakancsos Természetjáró Kör emlékoszlopával és Gáti László leszármazottaival. Jobbra Gurobi Gyuláné

– Az oszlop természetjáró jelképeket tartalmaz, a családi kirándulós faragványt Kádi Tibor készítette. A „zászlós” oldala utal a Textiles múltunkra. A turistaház is egykor a Textiles természetjárók bázisa volt erdei tornapályával, esőbeállóval. Régi álmom volt egy természetjáró emlékoszlop létrehozása, hogy ne csak a rengeteg fotó maradjon emlékül, amit az összefűzött túrakönyvben lehet nézegetni. Idén már a 72. évemet taposom, a végtagjaim elrozsdásodtak, a nagyon hosszú túrák már csak emlékek maradnak. De az álom beteljesedett, ráadásul Döbröntén, ahol a természetjárásunk bölcsője volt, innen indultunk mint Textiles túrázók és lettem 25 évig a Bakancsos Természetjáró Kör vezetője. Külön öröm, hogy a csoport bekerült Pápa város értéktárába – mondta el Terebesi József.

Az emlékoszlopnál Terebesi József osztotta meg gondolatait, illetve Gurobi Gyuláné szavalt
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint hozzátette, az oszlop elhelyezése Áldozó Tamás polgármester és Boros Katalin ügyvezető hozzájárulásával történt. Külön köszönet Hermann István nyugalmazott könyvtár igazgatónak a faanyagért és ifj. Berta Kálmán kaptafakészítőnek, aki műhelyében helyet adott a megmunkálásra. A munkában Orbán Csaba és Horváth Lajos, illetve a helyszínre szállításban, betonozásban és felállításban túratársak segítettek. A leendő ünnepélyes avatás után az oszlopot örökös megőrzésre Pápa városának ajándékozzák.

Terebesi József aláhúzta, a túrán mindenki egyéni kirándulóként vett részt. Gáti László fia, László is személyesen tette tiszteletét családjával. A rövid ünnepség után volt, aki hazautazott, de a többség továbbment a Bitva patak partján, a sárga – és + túrautak találkozásán lévő emlékhelyhez.

Az egyéni kirándulók a Bitva patak partján található Gáti-emlékhelynél is fejet hajtottak
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A jelzést maga Gáti László jelölte fel tanítványaival a valamikori Döbrönte és Hungária kupa alkalmával. E versenyeket 25 évig szervezték hazai és külföldi résztvevőkkel. A Gáti-vízesés elnevezés is így, egy újrafestés alkalmából tanítványai által keletkezett. A Kálomista patak és a sárga+ jelzés találkozásánál a patak másfél-két métert esik, télvíz idején gyönyörű jégalakzatokat alkotva. A természet katedrálisában méltó helyet találtunk a megemlékezésre. A turistautakat bizonyos helyeken új nyomvonalra kellett terelni, mert a régit visszahódította a természet. Az út gondozását a Terebesi család és a Bakancsosok végzik évről-évre – jegyezte meg Terebesi József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában