Milyen változások lesznek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban?

Jövő héttől indul az idős emberek beoltása, egy hét leforgása alatt 30 ezer személyt terveznek beoltani.

origo.hu

Orbán Viktor

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány arra kéri a háziorvosokat, hogy vegyenek részt az oltási folyamatban, ehhez a kormánytól minden segítséget megkapnak. Péntek éjfélkor megjelent a február 8-től érvényes kormányrendelet, amelynek értelmében a veszélyhelyzetet március 1-ig hosszabbítják meg, ez azt jelenti, hogy addig hatályban marad valamennyi kijárási és zárvatartási korlátozás, de magától értetődően a bértámogatások rendszere is. A zárvatartási szabályokat esetlegesen megszegő vendéglátósokra viszont szigorúbb büntetések fognak vonatkozni.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában – többek között – arról beszélt, hogy

jövő hét elejétől megkezdődik a regisztráció alapú oltás, most azokat hívják be, akik korábban regisztráltak.

Tehát aki szeretné az oltást, az regisztráljon – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: eddig ezt nagyjából kétmillióan megtették.

Magától értetődően először az idős embereket fogják beoltani.

György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője, az Operatív Törzs csütörtöki, szokásos sajtótájékoztatóján az oltás menetrendjével kapcsolatban kijelentette: az oltási munkacsoport rendszeresen ülésezik, felügyelik a vakcinák országba érkezését, és azok beadatását. Minden megyében létrejöttek oltási munkacsoportok, hogy zökkenőmentesen történjen a vakcinák beadása. Hozzáfűzte:ő valamennyi munkacsoportot személyesen is fel fogja keresni.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, csütörtöktől már az idősotthonokra, bentlakásos szociális intézményekre összpontosulnak az oltások, majd a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek jövő héten, őket a háziorvos fogja keresni.

György István bejelentése nyomán a Magyar Nemzet foglalta össze a jövő héten kezdődő oltási menetrend protokollját:

Az oltási folyamatban számítanak a háziorvosok közreműködésére.

A háziorvosok a feladattal kapcsolatban kapnak egy információs levelet, amely a praxisukba tartozó idős emberek listáját is tartalmazza, az életkoruk és a regisztrációjuk időpontjának sorrendjében. Ez alapján – a regisztráció során megadott elérhetőségeken – meg kell keresniük a legidősebbeket időpont-egyeztetés céljából.

1800 háziorvosi praxis fog kapni egy-egy ampulla Moderna-vakcinát, amely tíz adag oltóanyagot tartalmaz. A háziorvosoknak a lista sorrendje alapján, de az olthatóság figyelembevételével ki kell választaniuk tíz páciensüket, akik felvehetik a szérumot, amit vagy a háziorvosi rendelőben, vagy saját otthonukban kaphatnak meg.

5004 praxisnak az lesz a feladata, hogy – ugyancsak a lista sorrendje szerint – találjanak hat olyan személyt, akiket az egyeztetést követően a betegszállítók a megyei oltópontra fognak szállítani, ahol megkapják a Pfizer-vakcinát.

Az oltási munkacsoport vezetője azt mondta:

így összesen több mint 30 ezer idős ember oltása fog megtörténni a jövő hét végéig.

György István szerint az ehhez szükséges oltóanyagokat a most vasárnap érkező Moderna-, valamint a jövő hét elején érkező Pfizer-vakcinaszállítmányok biztosítják.

Tudjuk, hogy az egy nagyon nagy feladat, ezért azt kérjük a háziorvosoktól, hogy vegyenek benne részt, és áldozatos munkájukkal segítsék az oltási folyamatot, ehhez a doktorok minden segítséget megkapnak

- mondta György István

Magyar Közlöny: meghosszabbították a kijárási korlátozásokat március 1-ig

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy

a járvány újbóli felélénkülésének megelőzése céljából a február 1-ig érvényben lévő kijárási korlátozásokat meghosszabbítják március 1-ig.

Hozzátette, hogy február végén ismét megvizsgálják a járványügyi helyzetet, és annak függvényében döntenek a március elseje utáni lépésekről. Külön beszélt arról is, hogy azokat az éttermeket, szórakozóhelyeket, amelyek esetleg megszegik a zárvatartási korlátozásokat, a jelentős bírság mellett 6 hónapra is bezárhatják.

Péntek reggel a már említett interjújában Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy

amíg nincs elég vakcina, addig alkalmazkodnunk kell a vírushoz, következésképpen meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat.

A kormányfő külön hangsúlyozta: az nem megoldás, hogy kimegyünk és megsértjük a szabályokat. Hozzátette ugyanakkor: az érintettek meg fogják kapni a támogatásokat.

A miniszterelnök és a kancelláriaminiszter bejelentéseivel összhangban jelent meg péntek este az újabb kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Ennek alapján az alábbi változások lesznek: a november 10-én kihirdetett, időközben február 8-ig meghosszabbított veszélyhelyzet megszűnik, ugyanakkor aznaptól, tehát február 8-tól új veszélyhelyzeti rendelet lép életbe.

Ezek a rendelkezések szigorúbbak, mint a régiek, hiszen február 8. előttig csak 100 ezertől 1 millióig terjedő bírság kiszabására van lehetőség, ennek az alsó határa akkortól azonban 150 ezer lesz, az ideiglenes bezáratás pedig egy naptól maximum egy évig tartott, az alsó határ most 6 hónapra módosul, a felső határ nem változik.

Szintén új elem, hogy a vendéglátóegység vezetője vagy az adott cég tulajdonosa, miután megbüntetik, más cég tagjaként nem gyakorolhatja tovább az addigi munkáját. A kormányrendelet alapján a bértámogatás meghosszabodik, ez automatikusan történik, az érintetteknek tehát nem kell külön kérniük.

A határzár is tovább marad, a többi rendelkezéshez hasonlóan március 1-ig marad érvényben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában