Példaértékű együttműködés

2020.09.03. 07:00

Közösségi összefogással szépült meg a balatonkenesei óvoda udvara

A Balatonkenesei Városvédő Egyesület az elmúlt hétvégén a település újabb területét, a Kippkopp Óvoda és Bölcsőde udvarát újította fel közösségi adakozásból, önkéntes munkával.

Horváth Virág/LikeBalaton

20200830 Balatonkenese A Balatonkenesei Városvédők felújítják az óvoda kerítését Szöllősné Somogyi Rita, Bércesné Haáz Éva Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az egyesület immár harminc éve a város szolgálatában áll, jelenlegi vezetője, Szabó Tamás négy évvel ezelőtt vette át a csoport koordinálását. Nehéz úgy végigsétálni Balatonkenesén, hogy ne akadjunk lépten-nyomon a városvédők munkáiba; csupán az elmúlt egy évben felújították a tájházat, és megépült a Kő Boldizsár művész által tervezett mesetér is. Ahogyan korábbi munkáik, így az óvoda udvarának rendbetétele is közösségi erővel zajlott, sem a város, sem az óvoda pénzügyi segítségét nem kérték.

Augusztus utolsó vasárnapján közel 50 fővel a Kippkopp Óvoda és Bölcsőde udvarán az óvoda teljes kerítésszakaszát lefestették, a lakatos szakemberek egy kiskaput készítettek, továbbá felújították a főbejárat felett található homlokzatot, melyen javítási munkálatokat is végeztek. Kicserélték az elkorhadt elemeket és újrafestették. A nemes ügy mellé több mint ötven helyi vállalkozó, szervezet csatlakozott támogatóként, akiktől jelképesen egy doboz festéket, ecsetet és egyéb kellékeket kértek. Emellett a településen lévő üzleteket is segítették, hiszen az egyesület vezetőjének kérése alapján a felajánlott anyagokat és eszközöket a helyi boltokban vásárolták meg az adományozók.

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Két évvel ezelőtt már végeztünk az óvoda udvarán hasonló felújítást, szerencsére nagyon jó kapcsolatot ápolunk az óvoda vezetésével és a szülői munkaközösséggel is. Több száz méternyi kerítésről beszélünk, ami elég jelentős munka, mi viszont sokan vagyunk, így el tudtuk ezt végezni egy nap alatt. A helyi vállalkozók jóvoltából gyűltek össze a felújításhoz szükséges anyagok, így az egyesület tagjainak „csupán” a fizikai erőt kellett a munkához adniuk – mondta el Szabó Tamás, a városvédő egyesület vezetője.

Ritka az ilyen erejű összefogás, Tamás vezetésével viszont Balatonkenese közössége szívesen megmozdul, tesz a városért. Az egyesület munkája minden település számára példaértékű lehet, az óvodai felújítások után többen is jelentkeztek az egyesülethez tagként, hiszen a munka mellett Tamásnak a közösség­építés és a jó hangulat a legfontosabb. – Kérdezték más települések polgármesterei, hogy miként csinálom, hogyan tudok megmozdítani ennyi embert, akik önkéntes alapon dolgoznak a városért. Sokan nem látják, de ez hatalmas munka, nagyon sok szervezés, de az egyesület tagjai ilyenek, szeretnek tenni a városukért. Azt gondolom, hogy egy ilyen egyesület csak akkor tud működni, ha a teljes település az összes intézménnyel együtt képes összefogni, ahogy Balatonkenesén – tette hozzá Szabó Tamás.

Munkában a Balatonkenesei Városvédő Egyesület tagjai
Fotó: Penovác Károly/Napló

A Balatonkenesei Városvédő Egyesületben minden szakma képviselteti magát, vezetőjük pedig nagyon büszke a csapatára, arra, amit közös erővel elértek. A tervekből még nem fogytak ki, következő nagyszabású munkájukkal az Iparosházat szeretnék felújítani. Az egyesület alapítója, Gróf Rudolf gyűjteményét a helyi iparosságról a már megújult térben szeretnék kiállítani, ezzel is tisztelegve elődeiknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában