nem hagyják magukra a betegeket

2020.08.15. 07:00

Közösségi pszichiátriával is segítenek Tapolcán

A tapolcai Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállása és Nappali Melegedője és az ajkai Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállása közösségi pszichiátriával is segít a rászorulóknak.

Tóth B. Zsuzsa

Magvas Zoltán intézményvezető, Pilter Balázs pszichiátriai közösségi gondozó, Bicsérdi Krisztina pszichiátriai közösségi gondozó és Székesfehérvárról Perger Tünde közösségi koordinátor, szociális munkás

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint azt Magvas Zoltántól, a tapolcai intézmény vezetőjétől megtudtuk, a tapolcai és az ajkai intézményben egyaránt sok pszichiátriai beteg van, akik elsősorban alkohol és gyógyszer függőséggel küzdenek.

– Azonban vannak skizofrén, szorongásos, alvás zavaros, depressziós lakóink is, hiszen aki hajléktalan létbe kerül, annak biztosan van valamilyen mentális problémája. Aki egészséges, érett személyiséggel rendelkezik, nem kerül hajléktalan létbe. Az úgynevezett közösségi pszichiátria eddig lefedetlen terület volt a városban, akinek pszichiátriai problémája volt, igénybe vehette a járóbeteg szakellátást, vagy a sümegi intézménybe került. Azonban arra nem volt eddig példa, hogy kikerülve a rendszerből utógondozásban részesüljön valaki, azaz otthonában élve támogatást kapjon a betegsége megfelelő kezeléséhez. Hiszen a közösségi pszichiátria legfőbb célja, hogy ne essen vissza a beteg.

Magvas Zoltán intézményvezető, Pilter Balázs pszichiátriai közösségi gondozó, Bicsérdi Krisztina pszichiátriai közösségi gondozó és Székesfehérvárról Perger Tünde közösségi koordinátor, szociális munkás

A hajléktalanok közül sokan küzdenek ilyen problémával, ezért a székesfehérvári Egészségdokk Alapítvány megkeresett bennünket, hogy támogatásukat ajánlják fel ahhoz, hogy az ajkai és a tapolcai intézményben új szolgáltatásként elindítsák a közösségi pszichiátriát. A csoportos és egyéni foglalkozások Tapolcán már elindultak, a legtöbb résztvevő beteg a depresszió különféle fokozataival küzd, esetleg alvászavarral, szorongással, pánik betegséggel. A segítséget kérők minden munkanapon megtalálnak itt bennünket, péntekenként a székesfehérvári közösségi pszichiátriai koordinátor, Perger Tünde is csatlakozik hozzánk. Így négyen segítünk a hozzánk fordulóknak, nem csak kizárólag az intézményben élőknek. Ha valakinek igénye van arra, hogy a közösséghez tartozzon, vagy a csoportokhoz csatlakozzon, keressen bennünket. Beszélgessünk együtt közösségben a tünetekről, célokról, jövőről – mondta Magvas Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában