Összevonva - dandárszintű katonai szervezetként folytatják

2020.07.29. 15:47

Megkezdi működését a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ

2020. július 31-gyel az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred jelenlegi formájukban megszűnnek.

Molnár Sándor

Fotó: Balogh Akos

Augusztus elsejétől képességeiket és állományukat egyesítve új alakulatként, MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) néven, dandárszintű katonai szervezetként folytatják tevékenységüket.

Az elmúlt években útjára indított átfogó honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a Magyar Honvédség vezetése célként tűzte ki hazánk légi vezetési és irányítási rendszerének az átalakítását és hatékonyabbá tételét. Ez a feladat alapjaiban érinti a Veszprémben települő, nagymúltú katonai szervezeteket.

A Kossuth Laktanyában, az MH LMVIK megalakulása alkalmából tartott ünnepi sorakozón részt vett Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka is. A vezérezredes elmondta, hogy Magyarország biztonsága alapvető nemzeti érdekünk. Ennek a biztonságnak egyik letéteményese a Magyar Honvédség, ezen belül az itt szolgálatot teljesítő egységek, amelyekre minden körülmények között számíthatnak a magyar emberek. Beszélt arról is, hogy fontos látni azt, hogy a változás nem jön el, ha mindig másokra, vagy egy alkalmasabb időpontra várunk. – A Magyar Honvédség és ezen belül a légi vezetési és irányítási rendszer most érett meg arra, hogy változtassunk, újítsunk, még szervezettebbek, még hatékonyabbak legyünk. Az önök által már eddig is bizonyított szakmai tudás megalapozza az új szervezet elvárásoknak megfelelő, stabil működését. Ezen a napon lezárunk egy korszakot, kicsit megállunk és visszaidézzük az igazán emlékezetes pillanatokat, majd előre tekintve nekilátunk egy új, egy más korszak építésének – emelte ki Korom Ferenc, aki erőt, egészséget és katonai sikereket kívánt a jelenlévőknek.

Korom Ferenc vezérezredes köszöntötte az ünnepi sorakozó résztvevőit
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Zentai László ezredes, a megszűnő MH 54. Veszprém Radarezred elköszönő parancsnoka visszatekintett az alakulat 71 éves történetére, majd megjegyezte: „Hiszem, hogy az új szervezet nem csak a radarezred feladatait viszi tovább, hanem annak elkötelezettségét, állhatatosságát és több évtizedes hagyományait is. A név változhat, a szervezeti forma változhat, de önök ugyanazok maradnak. Katonák, honvédelmi alkalmazottak, akik mind a hétköznapok frontján, mind rendkívüli helyzetekben minden körülmények között megállják a helyüket”

Az új alakulat parancsnoka Berec Zoltán ezredes lesz, aki a megszűnő MH Légi Vezetési és Irányítási Központot vezette eddig. – Ez lesz az az alakulat, ahol a légierő valamennyi képessége megjelenik. Ez az alakulat felel a légierő teljes műveleti tevékenységének koordinálásáért és irányításáért. A két megszűnő alakulat képességeit egyesítve, az LMVIK az összekötő kapocs a nemzetiképességek, és a NATO integrált légvédelmi rendszere között – mondta el Berec Zoltán, akinek augusztus elsejével dandártábornokká történő előléptetését az ünnepségen jelentették be.

Az rendhagyó sorakozó végén Korom Ferenc és Berec Zoltán emléktárgyakat adtak át a parancsnoki beosztásából távozó Zentai László ezredesnek, majd ismertették az állománnyal az új szervezet vezetőinek névsorát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában