Egy időre átalakult a hitélet

2020.03.25. 14:00

A szentmiséket és az istentiszteleteket az online térbe költöztették

A kormány rendelkezéseivel összhangban az egyházakban is mellőzik a személyes találkozásokat, valamint átmenetileg szünetelnek az ételosztások. Az istentiszteletekbe és a szentmisékbe az interneten keresztül kapcsolódhatnak be a hívek.

Laskovics Márió

A bezárt pápai Szent Benedek-plébánián a hívek részvétele nélkül mutatják be a szentmisei liturgiát

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának mind a tizenegy tagja intézkedéseket vezetett be múlt héten a hívei védelmében a koronavírus-járvány miatt. Az evangélikus egyház hozta meg a legszigorúbb döntést: március 16-tól legalább virágvasárnapig nem lehet részt venni istentiszteleteken a templomaikban, csak online közvetítik azokat, így úrvacsora sem lesz. Ezenkívül az esketéseket és a keresztelőket sem tartják meg április 5-ig, virágvasárnapig.

A pápai Szent József-kápolnában is rács tartja távol saját érdekükben a híveket az oltártól és a közösségi terektől. Követik az előírásokat Fotó: Laskovics Márió/Napló

A temetéseket – szűk családi körben – megtartják. Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese a püspöki tanács levele alapján úgy nyilatkozott, a szolidaritás jegyében tartózkodnak minden közösségi, gyülekezeti alkalom megtartásától is. A lelkészektől azt kérik, lelki gondozói oda- adással figyeljenek a hívekre, különösen az idősekre, a betegekre és az egyedülállókra. A gyülekezettől pedig azt, hogy lehetőség szerint segítsenek a rászorulóknak a bevásárlásban, a postai és a gyógyszertári ügyintézésben.

Az esperes felhívta a figyelmet az országos egyházi weblap és a közmédia online istentiszteleteire, tartalmaira.

A református egyház gyülekezetei is szüneteltetik az egyházi rendezvényeket a zsinat előírásainak megfelelően. A Pápai Református Egyházközség vasárnaptól élő közvetítést biztosít a megszokott istentiszteleti órában, azaz délelőtt 10 órakor a közösségi oldalán. Az Immánuel Közösségi Ház bejáratában olvasható a közlemény, miszerint a vírusos időszakban egészségügyi okokból szünetel az ételosztás, viszont a piaci ételdobozba rendszeresen helyeznek el ételt.

A pápai katolikus plébániák szintén alkalmazkodnak a rendelkezésekhez, így múlt vasárnaptól nem tartanak szentmiséket, keresztutakat, rózsafüzéreket. Mail József apát-plébános csütörtökön bejelentette, hogy ugyanakkor a templomok nyitva tartanak 15 óráig. A temetéseket szűk körben, a sírnál tartják meg, ugyanis a ravatalozóban egyszerre kevés hozzátartozó lehet jelen. Kiemelte, fokozottan ügyelnek a higiéniai előírásokra. A virágvasárnap, a húsvét és a bérmálás megtartása további püspöki rendelkezések függvényében várható.

A betegellátásban, a gyóntatásban és a rendkívüli áldoztatásban az állami előírásokat követik. A plébániákon a szentmiséket a hívek részvétele nélkül mutatják be, de arra buzdítják őket, hogy otthonról, az interneten keresztül kapcsolódjanak be a liturgiába, illetve arra, hogy többet imádkozzanak és gyakran olvassák a Szentírást.

Salgó Ferenc kanonok, plébánosi kormányzó vasárnap óta minden reggel hét órakor szentmisét mutat be a Szent Anna-templomban, amit a Mária Rádió pápai stúdiója élőben közvetít a közösségi oldalán, illetve felvételről sugároz 18 órakor a helyi rádióadásában. Ennek a templomnak a faliújságján egyébként imádság is olvasható a járvány idején.

A bezárt pápai Szent Benedek-plébánián a hívek részvétele nélkül mutatják be a szentmisei liturgiát
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A baptista egyházban a gyülekezeti istentiszteleti és egyéb alkalmakat átköltöztetik az online térbe. Az online közvetítéseket, az interneten sugárzott istentiszteleteket, lelki tartalmakat javasolják otthoni, családi körben történő megtekintésre. Boncz Zoltán, a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet vezető lelkipásztora elmondta, a házi csoportokra a Zoom alkalmazást használják, ami úgy néz ki, hogy a hívek ülnek az okostelefon, a tablet vagy a laptop előtt, az alkalmat vezető kérdez, a többiek válaszolnak, és közösen olvasnak a Bibliából.

Vasárnap többek között Balatonfüredről, Zalaegerszegről, Lentiből és Pápáról is részt vettek ilyen alkalmon. Van prédikáció, ima, zene, és mindig más fogalmaz meg imakérést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában