Rekreáció támogatással

2020.03.16. 11:00

A dolgozók közös kikapcsolódása a kiégés veszélyétől is véd

A tapolcai Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállásán és Nappali Melegedőjében egy megbízható, összetartó, szakmailag felkészült csapat látja el az intézmény feladatait, mely hétfős szociális és egyfős technikai személyzetből áll.

Tóth B. Zsuzsa

A rekreáción mindenki részt vesz minden évben a csapatból. A képen a dolgozók, balról jobbra: Magvas Zoltán, Szőke Melinda, Ughy Beáta, Simonné Balázs Tünde, Slenner István, Bicsérdi Krisztina, Pomozi Éva, Pilter Balázs Fotó: szálló

Amint azt a szállást vezető Magvas Zoltántól megtudtuk, a kis csapat aktív szakmai életet él, folyamatosan fejlődni és megújulni kész. Továbbképzésekben, pályázatokban rendszeresen részt vesz.

– Azonban mindazon szakmák, amelyben dolgozók emberekkel foglalkoznak, magukban hordozzák a kiégés veszélyét. Így a szociális munkás pályát is jellemzi az az állapot, amikor az egyébként motivált, érzelemgazdag személyiség telítődik azokkal a problémákkal, amelyek nap mint nap jelentkeznek tevékenysége során.

Az intézményünkben dolgozó szociális munkásoknak, csakúgy, mint minden embernek, meg kell küzdeniük saját belső feszültségeikkel, a személyes életük során felmerülő problémákkal, különböző súlyú és tartalmú konfliktusokkal. A munkahelyen megélt feszültség, stressz hatással van az életünk egyéb területeire is. Előfordulhat, hogy a munkával kapcsolatos stresszel nem tudunk mindig hatékonyan megküzdeni, ami problémákat hagy megoldatlanul saját magunkban, kiábrándultság érzéséhez és kiégéshez vezethet. Az általunk segített célcsoport bio-pszicho-szociális állapotából adódóan konfliktusok, atrocitások érhetik és érik a dolgozókat, melyre több példa is volt az elmúlt időszakban.

A szociális munka gyakorlása során rendkívül nagy jelentősége van annak, hogy miként boldogulunk az önnön problémáinkkal, hogyan alakul mentálhigiénés állapotunk, mennyire vagyunk képesek megőrizni belső egyensúlyunkat, fékezni, kezelni indulatainkat az egyes helyzetekben. Nagyon nehéz még pozitív hozzáállással is mindig megtalálni a szépet és a jót ebben a szakmában, mivel sokszor csak apró változásokat tudunk elérni hosszú munka árán is, amire gyakran nem érkezik köszönet. Egyre több a kliens, egyre több az el- esett élethelyzetű hajléktalan vagy a segítségre szoruló.

Elgondolkodtató, hogy egy hajléktalan személyekkel foglalkozó szakembernek kevés sikerélménye van, mindennapi munkájában nagy érzelmi megterhelésnek van kitéve, hogyan tud folyamatosan megújulni. Az integrált intézmény mindkét egységében, az átmeneti szállón és a nappali melegedőben egyszemélyes szociális munka folyik, a kollégák találkozási pontjai a műszakváltásra korlátozódnak. A teljes csapat kizárólag eseti megbeszélések alkalmával találkozik.

A rekreáción mindenki részt vesz minden évben a csapatból. A képen a dolgozók, balról jobbra: Magvas Zoltán, Szőke Melinda, Ughy Beáta, Simonné Balázs Tünde, Slenner István, Bicsérdi Krisztina, Pomozi
Éva, Pilter Balázs Fotó: szálló

A szakmai munka megbeszélésén túl többször igény merült fel, hogy nagy szüksége lenne minden dolgozónak egy aktív kikapcsolódásra, csapatépítésre, de forráshiány miatt eddig ez nem valósulhatott meg. Ezért 2020 májusában kétnapos rekreációt tervezünk, melyet pályázati forrásból szeretnénk megvalósítani.

A csapatépítő tréning a kollégák jó közérzetét, a minőségi életérzést szolgálná, miközben a csapat felüdülését, felfrissülését és szórakozását is eredményezi. Fontos a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki-szellemi teljesítőképesség helyreállítása. A rekreáció egyik célja az egészség megszilárdítása, illetve szükség szerinti megújítása. Harmonikus

életvitel kialakítása, alkotókedv, a pszichomotoros megújulási képesség és készség fejlesztése. Azaz az optimális fizikai, lelki és szellemi teljesítőképesség állandósítása – mondta Magvas Zoltán.

Megtudtuk továbbá, hogy korábban saját zsebből finanszíroztak a munkatársak hasonló programokat, hogy pihenjenek, együtt legyenek, töltekezzenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában