2019.03.12. 19:00
Fánk minden mennyiségben – fortélyokat tanítottak a lesenceistvándi asszonyok
Az Ízőrző asszonyok a legfinomabb tradicionális ételek készítésére tanítanak meg mindenkit a kultúrházban. Legutóbb a fánkkészítés titkait árulták el, a fortélyokra még pápai érdeklődők is kíváncsiak voltak.
Az asszonyok jól értik a sütés-főzés tudományát, és szívesen beavatnak bárkit abba. A jól felszerelt kultúrház konyháján így rendre finom falatok készülnek, minden résztvevő örömére. A receptekre és az elkészítési módokra rendszerint még a gyerekek is kíváncsiak.
Legutóbb a klasszikus szalagos farsangi fánkot, a csörögét és a cseh tarkedlit sütötték. Hangsúlyozták az alapanyagok frissességének fontosságát, amint az ugyancsak nem elhanyagolható, hogy a liszttől a tojásig és a kelesztés helyéig minden langyos legyen. A szalagos fánk tésztájába nemcsak rumot tettek, hanem egy kis szegfűszeggel, fahéjjal fűszerezett fehérbort is, a jobb íz érdekében. A csörögét alaposan, egy-két milliméter vastagságúra nyújtották és csak addig pihentették, amíg felforrósodott az olaj. A tarkedli folyós tésztájából a speciális, hárommélyedéses tarkedlisütőbe csurgattak, és a hagyományos fánkhoz hasonlóan azt is megfordították, mikor elérkezett az ideje, viszont fedőt nem tettek rá.
A jól sikerült finomságokat aztán együtt fogyasztották el jóféle házi lekvárokkal.