Az önkormányzat értékesíteni szeretné

2019.02.14. 07:00

Aláírást gyűjtöttek az egykori iskolaépületért Balatonfűzfőn

Több mint nyolcszáz aláírás gyűlt össze azért, hogy az önkormányzat ne adja el a volt Jókai iskolát. A kérdésről jövő héten a képviselő-testület dönthet.

Marton Attila

A volt Jókai iskola épülete

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az önkormányzat évek óta értékesíteni szeretné a volt Jókai iskola épületét, ezért többször pályázatot írt ki, vevők azonban nem jelentkeztek. Az önkormányzat a közelmúltban ismét meghirdette az ingatlant, és a volt Jókai iskola épületének remélt értékesítéséből befolyt összegből építenének a háziorvosi rendelőnek és a védőnői tanácsadónak helyet adó egészségházat a közösségi ház melletti területen.

A volt Jókai iskola épülete Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Jókai utcai ingatlanon több épület található, a legpatinásabb az 1930-ban épült Klebelsberg-iskola. Az épület egyike volt annak az ötezer népiskolának, amely országszerte épült Klebelsberg Kunó minisztersége idején. Az épületeket és az ingatlanon lévő sportpályát összesen 70 millió forintért adnák el.

Lajkó Frigyes önkormányzati képviselő, Szanyi Szilvia, a Balatonfűzfő–Litér Turisztikai Egyesület (BLTE) elnöke és Keil Norbert, a Fűzfői Atlétikai Klub elnöke aláírásgyűjtést kezdeményeztek azért, hogy a képviselő-testület vonja vissza a pályázati kiírást, és ne értékesítse a Jókai utcai ingatlant. A petícióhoz tíz nap alatt közel hétszáz helyi – a balatonfűzfői lakosok csaknem ötöde – csatlakozott, míg más településekről közel 150-en írták alá az íveket. Lajkó Frigyes kiemelte, elkötelezettek az ingatlan közösségi tulajdonban való megtartása és hosszú távú hasznosítása mellett.

A képviselő úgy vélte, a Magyar falvak program jó lehetőséget ad az önkormányzatnak arra, hogy újra megvizsgálja a volt Jókai-iskola hasznosításának kérdését. Az állami pályázaton – amelyre február végéig lehet jelentkezni – az önkormányzatok által üzemeltetett közösségi terek és orvosi rendelők felújítására is lehet pályázni.

Korábban Marton Béla polgármester arról beszélt, a Jókai utcai épületegyüttes felújítása több százmillió forintba kerülne, amelyre nincs forrása a városnak, és pályázati támogatást sem tudtak szerezni rá. A településen januárban a BLTE lakossági fórumot is tartott, amelyen a fűzfőfürdői településrész megújításának terveit ismertették. Az elképzelésekre Marton Béla úgy reagált januárban, hogy a félmilliárd forintot is meghaladó fejlesztési tervek megvalósítása nem aktuális.

Lajkó Frigyes elmondta, a keddi bizottsági ülésen résztvevők arról döntöttek, hogy felveszik a jövő heti képviselő-testületi ülés napirendjére azt a javaslatot, hogy az önkormányzat halassza el az értékesítésre kiírt pályázatot, és adja be pályázatát a Magyar falvak programban. A képviselő kiemelte, az aláírók nem szeretnék, ha áron alul értékesítené az ingatlant az önkormányzat, ehelyett a terület fejlesztésében látják a jövőt. A képviselő-testület jövő keddi ülésén dönt az előterjesztésről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában