2018.12.19. 13:00
Több mint száz tányér kocsonyát készítettek Úrkúton
Tizedik alkalommal szervezték meg helyi fiatalok az úrkúti kocsonyafőzést, amely egyszerre hagyományápolás, ízőrzés és baráti összejövetel.
Az úrkúti társaság idén is lelkesen főzte a kocsonyát, a munkához helyi disznótoros és házi pálinka is dukált
Megtartották most már hagyománnyá váló főzős összejövetelüket az úrkúti fiatalok; a társaság tíz évvel ezelőtt találta ki, hogy az adventi időszak egyik szombatján minden esztendőben közösen kocsonyát készít.
A kezdeményezés célja – a baráti találkozón túl – az volt, hogy ápolják a helyi gasztronómiai hagyományokat. A fia- talok az évek alatt egyre rutinosabbak lettek, ételüknek mind esztétikai, mind ízbeli minősége folyamatosan javult, s állítják: kocsonyáikat ma már bátran odateszik bármelyikük édesanyja által főzött kocsonya mellé. A résztvevők idén is több mint száz tányérral készítettek a hagyományos téli fogásból.
Hangsúlyozták, az egész napos, jó hangulatú eseménnyel szeretnének példát mutatni közösségépítés, illetve hagyományápolás terén korosztályuknak és a náluk is fiatalabbaknak a mai, egyre személytelenebbé váló világban.