október 23

2018.10.23. 11:32

Önazonosságunk jelképe 1956 – A forradalomra emlékeztek Veszprémben

1956-ban a magyarság egész Európának példát mutatott önbecsülésből és nemzeti büszkeségből, hangsúlyozta Menczer Erzsébet a forradalom 62. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Marton Attila

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet 27. alkalommal tartott megemlékezést a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon. Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (SZORAKÉSZ) elnöke hangsúlyozta, az ’56-os forradalom a huszadik századi magyarság sorsfordító függetlenségi kísérlete volt, a bátorság és a szabadság iránti vágy találkozása.

– 1956-ban apáink és nagyszüleink nem kértek abból a rendszerből, amely szovjet helytartókat ültetett a nyakukra, amely nemcsak a katonákat, hanem a polgári lakosságot is elfogta, és ítélet nélkül Gulagra, munkatáborba vitte – fogalmazott. Hozzátette, 1956-ban a magyarok egész Európának példát mutattak önbecsülésből és nemzeti büszkeségből. Megjegyezte, a forradalom eseményeit később sokan, sokféleképpen értelmezték, a rendszerváltás utáni Magyarország azonban 1956-ból származtatja önazonosságát.

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet Pro Patria Hungarica érdemkereszt kitüntetését vehette át hazafias helytállásáért Menczer Erzsébet Pintér Kornél elnöktől. A szervezet Magyarságért Érdemrend kitüntetésben részesítette Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselőt és Ékes József korábbi honatyát.

A rendezvényen verset szavalt Pintér Zselyke Ida, Pintér Huba Csanád és vitéz Juhász Antal. A megemlékezést koszorúzás zárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában