összemérték a tudásukat

2018.05.22. 17:20

Idén is Ladik! – A herendi Szupercsapat a továbbjutó

A sajtó világába kóstolhatott bele öt felső tagozatos diákcsapat kedden a Lapot a diákoknak (Ladik) médiavetélkedő megyei fordulóján az Agóra Veszprém VMK-ban.

Leitner Vera

Az általános iskolák felső tagozatosait megszólító, felmenő rendszerű Ladik médiavetélkedőt tizenkettedik alkalommal rendeztük meg Fejér, Vas, Zala és Veszprém megye diákjai számára. A verseny célja, hogy a fiatalok ne csupán középiskolás korukban, a Séta (Sajtó és tanulás) program keretei közt ismerkedjenek az írott sajtó világával, hiszen fontos, hogy a gyerekek minél korábban megtanuljanak eligazodni a hírek világában és megtanulják, mely szempontok mentén tudnak a különböző forrásokból informálódva hiteles ismeretekhez jutni, illetve ismereteket továbbadni.

Az Agóra Veszprém VMK-ban megrendezett Veszprém megyei versenyen a korábbi forduló során bejutott öt csapat, a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola Ego-legói, a Herendi Német Nemzetiségi Általános Iskola Szupercsapata, illetve a veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola három csapata, a DDS (Dózsa Design Studio), az Öttök és a VpW (Veszprém Warlords) mérte össze tudását. A 7–8. osztályos diákok az újságírás különböző területeire fókuszáló feladatok megoldása során bizonyíthatták rátermettségüket, olvasottságukat. A csapatok a közös csatakiáltás megalkotását követően már bemutatkozásukat is egy interjú műfaji sajátosságaihoz igazodva hajtották végre. A feladatok közt szerepelt továbbá figyelemfelkeltő, frappáns képaláírások szerkesztése, emlékezet alapján cikkek címeinek rekonstruálása, három híres személy számára interjúkérdések megfogalmazása, de a résztvevők az ügyeletes újságíró nem minden esetben hálás szerepében is kipróbálhatták magukat, s tesztelhették, miként fognának hozzá egy váratlan esemény, illetve az ügyhöz kapcsolódó részletek hiteles forrásból történő felderítéséhez.

A diákok megoldásait a zsűri tagjai – Bényi-Virág Rita, Tóth B. Zsuzsanna és Varga Róbert újságíró – valamennyi feladat után értékelte, válaszaikat, ötleteiket csapatonként látta el dicsérettel vagy javító, építő jellegű megjegyzéssel. A zsűri visszajelzései alapján a diákok ma elsősorban az online újságíráshoz közel álló stílus felől közelítenek az írott sajtó világa felé.

 

A versenyen a zsűri felől elhangzott, a kérdés a legnehezebb műfaj, ezért nem szabad elfelejteni, hogy a helyes kérdés megtalálása a legkörültekintőbb hozzáállást igényli, így érdemes átgondolni, hogyan, mely kérdések mentén kaphat a kérdező olyan válaszokat, melyekből érdekes anyag születik.

Varga Róbert hangsúlyozta, az újságírói pálya alapja a hiteles, objektív, sokoldalú tájékoztatásra való törekvés, valamint a kíváncsiság és a korrektség mellett fontos, hogy jó adag kritikus szemlélet is társuljon a jó újságíró tulajdonságaihoz. Varga Róbert kiemelte, reméli, hogy a feladatok, illetve a teljes vetélkedő során tudatos médiafogyasztóvá válnak majd a résztvevők.

A verseny végére a veszprémi Öttök ötödik, a Veszprém Warlords negyedik, a tapolcai Ego-Legó harmadik, a DDS második, a Szupercsapat pedig első helyezést ért el, így a herendi diákok képviselik majd megyénket a május 30-i végső, regionális Ladik-döntőn a kislődi Sobri Jóska Bakonyi Kalandparkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában