Leküzdött akadályok

2018.05.17. 14:00

Az ország legkeményebb akadályfutó-versenyét tartották Pápán

Csaknem kétszáz versenyző vett részt az MH Pápa Bázisrepülőtér idei túlélő-futóversenyének első, a katonák és a rendvédelmi állományba tartozók számára kiírt futamán.

Polgár Tibor

A Swietelsky Military Survival Run túlélő-futóverseny idei első, a katonák és a rendvédelmi állományba tartozók számára kiírt futamán közel kétszázan tették próbára magukat Fotó: Haraszti Gábor

Harminchárom akadály

Öt ország képviseltette magát a Magyarország legkeményebb akadályfutó-versenyeként számon tartott Swietelsky Military Survival Run 2018-as első felvonásának nemzetközi mezőnyében. Az indulókra összesen 33 akadály várt földön, vízen és levegőben egy 12 kilométer hosszú pályán.

A Swietelsky Military Survival Run túlélő-futóverseny idei első, a katonák és a rendvédelmi állományba tartozók számára kiírt futamán közel kétszázan tették próbára magukat Fotó: Haraszti Gábor

A szervezők a hazai, illetve a külföldi katonai és rendvédelmi fegyveres erők tagjai mellett ezúttal tavalyi kiemelkedő eredményeik nyomán húsz civil akadályfutót is meghívtak a versenyre. A női és férfi résztvevők az egyéni kategóriákon túl csapatszinten is megmérettettek. A 12 kilométeres távon 33, többnyire komplex akadályt kellett teljesíteniük, ezek leküzdéséhez szükség volt erőre, állóképességre, valamint szellemi teljesítőképességre egyaránt.

Aki nem teljesített egy akadályt, hibapontot kapott

A Military Survival Run akadályainak megépítésénél kihasználták a pápai katonai bázis adottságait: többek között vizes, meredek emelkedőkkel tarkított, nádasban és bunkerben végrehajtandó, továbbá kötelekből épített feladat is színesítette a palettát. Az értékelésnél az elsődleges szempontnak a hibapontok száma, míg a másodiknak az idő számított. Aki nem teljesített egy akadályt, hibapontot kapott, így hiába futott jó időt, nem kerülhetett a legjobbak közé. Azonban az időfaktorral is számolni kellett, a teljes táv és az összes akadály leküzdésére 240 perc állt rendelkezésre. Az ennél rosszabb idő alatt teljesítők eredményét nem vették figyelembe az értékelésnél.

A csapatversenyben Belgium végzett az élen, megelőzve az MH Pápa Bázisrepülőtér és a Terrorelhárítási Központ kollektíváját. Az abszolút győztes a román Luci Vasile, a legjobb magyar katona pedig a pápai Paksi Sándor százados lett.

A 2018-as Military Survival Run civileknek szóló futamát május 26-án, szombaton rendezik meg a pápai bázisrepülőtéren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában