Tizenkilencmillió forintot csaltak ki tőle

2024.07.22. 14:00

Sok milliótól szabadították meg a csalók a strandoló nőt

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem, folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz különböző trükkökkel. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel, például a strandoló kárára is, akitől sok milliót csaltak ki – ezt a police.hu oldalon közölte a minap a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Benkő Péter

A Keszthelyi Rendőrkapitányságon tett bejelentést egy nő arról, hogy július 15-én délelőtt strandolás közben hívta fel valaki telefonon, aki banki ügyintézőnek adta ki magát – írják. Az ismeretlen telefonáló azt közölte, hogy az illető bankszámláján adathalászatot, függőben lévő utalásokat észleltek, és ezt csak ő tudja visszavonni. Arra kérte a közben otthonába érkező áldozatát, töltsön le egy bizonyos alkalmazást, és olvassa vissza az sms-ben kapott azonosítószámokat, hogy megakadályozzák a tranzakciót. Többször megszakított hívásokkal hét órán keresztül volt vonalban az elkövetővel a nő, akit így sok milliótól szabadítottak meg.

A sértett az utasításoknak eleget tett, így közel tizenkilencmillió forintot csaltak ki tőle.

A folyamatos figyelemfelhívás ellenére az elmúlt időszakban több hasonló eset történt – közli a rendőrség. Az internetes átverések jellemzője, hogy a telefonálók banki ügyintézőként mutatkoztak be, hogy gyanús pénzmozgásokra, biztonsági okokra hivatkozva ráveszik őket, hogy diktálják be bankkártyájuk számát, lejárati idejét, sőt még a hátulján lévő CVC-kódot is. Az adatok megszerzését követően a csalók jogosulatlanul – és egyszerűen – végeztek utalást a sértett bankszámlájáról.

A telefonálók jellemzően egy program telepítését is kérik, mellyel ők biztosítanak maguknak távoli hozzáférést az adott eszközhöz, így könnyen le tudják emelni a sértettek pénzét a bankszámlájukról. Ilyenkor legyünk résen!

A rendőrség is ez kéri: Legyenek nagyon óvatosak, ha bank nevében telefonálna, s hívják fel erre hozzátartozóik, ismerőseik figyelmét is! Hiszen minél többen ismerik a csalók módszereit, annál kevésbé tudnak új áldozatokat becserkészni a bűnözők. Emellett ne telepítsenek eszközeikre olyan alkalmazásokat, amiket nem ismernek, ne kattintsanak szöveges üzenetekben érkezett hivatkozásokra, soha ne válaszoljanak olyan SMS-re, amely a PIN-kódjukat, az online banki jelszavukat vagy bármilyen más, biztonsági azonosító adataikat kéri! Legjobb, ha ilyenkor bontják a vonalat, s felhívják bankjuk ügyfélszolgálatát, és megkérdezik, valóban van-e elintéznivalójuk, függőben lévő tranzakciójuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában