Télies hideg sok esővel

2024.09.13. 20:00

A vízgyűjtők és a föld elnyeli a vizet, árvizektől nem kell tartani a vármegyében

A néhány nappal korábbi harminc fok helyett nyolc fokot lehetett mérni szeptember 13-án, pénteken délben, a nagy hőmérséklet-zuhanás főleg a krónikus betegségben szenvedőket viselheti meg. A sok esőt egyelőre elnyelik a vízgyűjtők és a kiszáradt földek, árvízre a szakember szerint Veszprém vármegyében nem kell számítani.

Kovács Erika

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Szinte télies volt a hőérzet az erős szélben pénteken, ráadásul az eső is zuhogott a nap nagy részében. Csonki István országos vízügyi főigazgató azt mondta, nem kell tartani attól, hogy a lehullott – átlagosan két centiméteres – csapadék gondot okozna a Balatonnál vagy a bakonyi patakoknál. Az igazgató rámutatott, a Balaton vízállása most 87 centiméteres, a lehullott csapadékot a hosszú, forró nyár után elnyeli a tó, illetve a vármegyében lévő patakok, nem beszélve a kiszáradt földekről. Problémától sehol nem kell tartani, hangsúlyozta. 

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság minden reggel friss adatokat tesz közzé a honlapján. Ma egyebek mellett arról írtak, a vízügy készül a szükséges árvízvédelmi beavatkozásokra, mert a felettünk lévő mediterrán ciklon kiszámíthatatlan. Ezért a péntek reggel nyolc órakor megkezdte működését az Országos Műszaki Irányító Törzs, hogy adott esetben koordinálja a munkálatokat, a szakemberek, a munkaerő és az eszközök átcsoportosítását. 

A bakonyi települések polgármesterei közül Veinperlné Kovács Andrea, Porva és Boriszné Hanich Edit, Olaszfalu elöljárója is megerősítette, nem kell attól tartani, hogy gond lenne a Bakonyban, a patakok, köztük a Cuha probléma nélkül elvezeti a lehullott csapadékot. Arról is beszéltek, hogy a településeken korszerű vízelvezetők működnek, ami szintén biztonságot ad nagy esőzésnél is. Olaszfaluban örültek az esőnek, mert a száraz talajból nem tudták betakarítani a terményt, például a burgonyát. 

Tárnai Balázs, a nevét viselő autósiskola tulajdonosa a megszokottnál is figyelmesebb, óvatosabb közlekedést javasolt. Azt nem ajánlja, hogy az autósok lecseréltessék a nyári gumit télire, mert a mostani az előrejelzések szerint átmeneti időszak, lesz még húsz Celsius-fok, illetve annál is magasabb a hőmérséklet. Tárnai Balázs kiemelte, a vízátfolyásokra nagyon kell figyelni, mert azok úgy viselkedhetnek, mintha jégen közlekednénk, autósok, motorosok egyaránt megcsúszhatnak rajta, ha nem lassan és óvatosan közelítik meg ezeket. Olvasónk jelezte azt is, hogy a Bakonyban néhol köd is kialakult, több helyen az útra sodorta a szél a faágakat. 

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Szakorvosok arra figyelmeztettek, hogy elsősorban a krónikus betegségben szenvedőket és az idős embereket viselheti meg a hirtelen jött hőmérséklet-csökkenés, és több várandós nő is levertségre, fáradtságra panaszkodott. Nekik azt javasolják, hogy pihenjenek többet az eddigieknél, a szabad levegőn való séta, a mozgás viszont ne maradjon el, és továbbra is érdemes ügyelni a két-három liter víz elfogyasztására. A szív- és érrendszeri betegek még többször mérjék a vérnyomásukat, ha úgy érzik, keressék fel a házi-, illetve szakorvosukat. 

Csondor Henrietta Veszprém vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő kiemelte, az összes tűzoltó készenlétben áll a beavatkozásra. Eddig fákat távolítottak el az utakról vármegyeszerte, Devecserben pedig egy ház pincéjéből szivattyúzták ki a vizet.  

Az előrejelzés szerint a következő napokban is a péntekihez hasonló időjárás várható, a hőmérséklet napközben is tíz Celsius-fok körül alakul, eső is várható, szombaton a Balatonnál akár 120 kilométeres szél is fújhat óránként, pénteken a tó egészén másodfokú viharjelzés volt érvényben. Batta Zsolt Iván, a Somogy Vármegyei rendőr-főkapitányság szóvivője hangsúlyozta, az említett viharjelzésnél a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, és nem szabad csónakkal, más vízi sporteszközzel közlekedni a nagyobb vitorlás hajók kivételével. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívta a figyelmet, ha a Balatonon bajba kerülnek vagy bajba jutott embert vesznek észre, azonnal jelezzék a 1817-es ingyenes segélyhívón! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!