Mezőgazdaság

2024.07.05. 14:00

Megkezdték az őszi búza aratását

Szijártó János

A szántóföldi növénytermesztésben június második felétől egészen július végéig, helyenként augusztus elejéig a kalászos gabonák betakarítása a legfőbb prioritás. Ennek az időszaknak az első harmadában, július elején, közepén aratják  legfontosabb kenyérgabonánkat, az őszi búzát.

 A Tapolcai járásban a sáskai Szabó családi gazdaság is megkezdte az őszi búza aratását
 A Tapolcai járásban a sáskai Szabó családi gazdaság is megkezdte az őszi búza aratását
Fotó: Szijártó János/Napló

Amint azt lapunkban olvashatták, Veszprém vármegyében már június közepén több tucat táblánál végeztek próbavágásokat a Pápai, a Zirci, a Devecseri, a Sümegi, a Veszprémi és a Várpalotai járásban. Ezzel együtt szinte minden vármegyében elindult az országban a több mint két hónapig tartó, nagy odafigyelést igénylő, legfontosabbnak tartott mezőgazdasági munka, az aratás. 

Szabó Zoltán, Szabó Lajos és Szabó Levente a tekintélyes méretű Claas Lexion 660 típusú kombájnnal mintegy 200 hektár őszi búza betakarítását kezdték meg a napokban
Szabó Zoltán, Szabó Lajos és Szabó Levente a tekintélyes méretű Claas Lexion 660 típusú kombájnnal mintegy 200 hektár őszi búza betakarítását kezdte meg a napokban
Fotó: Szijártó János/Napló

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az első vágások eredményei megfelelnek a becsléseknek, s a hozam – termőhelytől függően – 4-5 tonna között mozog hektáronként. Ami Veszprém vármegyét illeti, 5 tonna körül alakul a hektáronkénti termésátlag.

Az őszi búza termőterülete a korábbi évekhez képest növekedett, és már tavaly elérte az egymillió hektárt. 2023-ban az őszi árpa 10 ezer 971 hektáron 54 ezer 855 tonnás termést produkált, ami ötezer kilogrammos hektáronkénti termésátlagnak felelt meg. Az őszi búza mintegy háromszor ekkora területen hasonló mennyiséget hozott. Idén hasonló számok várhatók.

Hazánkban július elején, közepén aratják legfontosabb kenyérgabonánkat, az őszi búzá
Hazánkban július elején, közepén aratják legfontosabb kenyérgabonánkat, az őszi búzát
Fotó: Szijártó János/Napló

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában