Vidám muzsika

2024.07.08. 14:00

Irodalmi bablevesmurit rendeztek a Balatonnál

Korhű viseletben léptek a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága képviselői a Balatonfüredről érkezett Jókai hajó fedélzetéről az alsóörsi mólóra, ahol Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara vidám muzsikája várta a vendégeket az elmúlt hétvégén.

Kovács Erika

A közeli városból érkezett emberek az ismert személyiségek a Jókai Mór író, Endrődi Sándor veszprémi születésű költő és Mihálkovics Tivadar, az alsóörsi fürdőtelep megalapítója tiszteletére rendezett, irodalmi bablevesmuri elnevezésű ünnepségre hajóztak el a közeli balatoni településre. Kitűnő hangulatot teremtett Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara a zsúfolásig megtelt alsóörsi mólón. A kikötőben Hebling Zsolt polgármester és Ferenczy Gábor alpolgármester fogadta a vendégeket, mások mellett Gáspár Ákos, Takács Miklós képviselőket és a Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjait. Az esemény szép mozzanata volt, amikor Hebling Zsolt polgármester gyönyörű virágcsokorral köszöntötte Győri Anitát, a hagyományőrzők vezetőjét. Az egybegyűltek megkoszorúzták Jókai Mór szobrát a Sirály parkban, ahol Alsóörs képviseletében Ferenczy Gábor alpolgármester helyezte el a virágokat Báró Béla jegyző kíséretében. Balatonfüred részéről Gáspár Ákos képviselő koszorúzott Takács Miklós és Szalai Gábor társaságában. 

A díszes menet fúvósok kíséretében végigsétált Alsóörs főutcáján az Eötvös Károly Művelődési Házig, ahol folytatódott az ünnepség és a koszorúzás, emlékeztek Jókai Mór íróra, Endrődi Sándor költőre és Mihálkovics Tivadarra. Ferenczy Gábor alpolgármester méltatta a különleges eseményt, amelyet Borbás László néhai iskolaigazgató talált ki az irodalmárok barátságára alapozva. Felidézte, egy humoros történet adta az ötletet: Endrődi Sándor gyermekének, Bélának keresztelőjét az alsóörsi nyaralóban tartották, és Füredre áthajózott Jókaiért, akit felkértek keresztapának. Azonban visszafelé teljesen elállt a szél, a vitorlás a vízen rekedt, ahonnan aztán kimentették az ünneplőket nagy derű közepette. Ennek emlékére 2000 óta minden évben Alsóörs, Balatonfüred képviselői, illetve a hagyományőrző társaság megtiszteli a programot, ily módon is jelképezve a két balatoni település barátságát, együttműködését. A művelődési házban finom Jókai-bablevessel kínálták a Balatonfüredről érkezett vendégeket. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában