Motiváció

2 órája

Stressz elleni motivációs üzenetek Tapolcán

A tapolcai Testi-Lelki Egészségfejlesztési Központ munkatársai a lelki egészségvédelem világnapján motivációs üzeneteket ragasztottak a város forgalmas helyeire. Még tóparton a dekorációs céllal elhelyezett dísztökre is jutott egy kis cetli, hozzájárulva a megtaláló napja pozitív indításához, a stressz oldásához.

Tóth B. Zsuzsa

A dísztökre is jutott egy motivációs üzenet stressz ellen

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A központ munkatársai az inspiráló, stressz elleni gondolatokat a város számos pontján elhelyezték, azokat magukkal vihették a megtalálók – tudtuk meg Magvas Zoltán szakmai vezetőtől. 

Magvas Zoltán motivációs üzenetet helyez el egy fa törzsén. A stressz oldását is segítheti a pozitív gondolkodás
Magvas Zoltán motivációs üzenetet helyez el egy fa törzsén. A stressz oldását is segítheti a pozitív gondolkodás
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A mentális zavarok okozója a stressz is lehet

- Minden ember életében előfordulnak megterhelő érzelmi állapotok, a mentális zavarokat napjainkban is számos félelem és stigma övezi. Képesek vagyunk felismerni a figyelmeztető jeleket? Tudunk segítséget kérni? A Lelki Egészség Világszövetsége (World Federation for Mental Health) ezzel a kezdeményezéssel pozitív változás kíván elérni a lelki egészségvédelem területén. A világszövetség idei hivatalos kampányszlogenje: „Itt az idő, hogy a mentális egészséget kiemelten kezeljük a munkahelyeken.” Tekintettel arra, hogy a munkahelyen töltött idő nem elhanyagolható, a szakmai környezetben is fontos, hogy a mentális egészségvédelmet védjék és támogassák. A lelki egészség hiánya nemcsak az egyéni jóllétet befolyásolja negatívan, hanem csökkenti a munkahelyek működésének hatékonyságát is. A fokozott stressz, a hosszú munkaidő, az éjszakai műszakok és a hétvégi munkák, vagyis amikor nincs elegendő pihenőidő, károsan hathatnak az egészségre. Az ilyen stresszorok összefüggenek a kiégéssel és a stresszhez kapcsolódó egyéb mentális problémákkal. A lelki egészség megőrzését elősegíti a pozitív gondolkodás, a folyamatos tanulás, valamint a rendszeres testmozgás is – mondta Magvas Zoltán.

A tapolcai Testi-Lelki Egészségfejlesztési Központ vezetője hozzátette, annak ellenére, hogy a munkahelyeken is megteremthetők a kedvező munkakörülmények, sokan, akik mentális egészségügyi problémákkal küzdenek, úgy döntenek, nem fedik fel saját problémáikat a munkáltatóknak, mert félnek a megbélyegzéstől és a diszkriminációtól.

A lelki egészségzavar főbb jelei többek között a következők lehetnek:

    motiváció hiánya, közömbösség;
    viselkedési mintázat megváltozása;
    környezettől, társas kapcsolatoktól való elidegenedés;
    koncentrációs problémák;
    fokozott érzékenység, ingerlékenység;
    személyes higiéné elhanyagolása;
    alvási szokások megváltozása.

A szakemberek jelentős segítséget képesek nyújtani a megelőzésben és a jóllét elérésében is. A segítségnyújtás során kiemelten fontos szerep jut a névtelenségnek, az anonimitásnak, a bizalom megőrzésének, a problémaérzékenységnek, a beleérző támasznyújtásnak, az élet mint érték képviseletének. - Figyeljünk önmagunkra, figyeljünk a környezetünkre, kérjenek bátran segítséget, akiknek szükséges - tanácsolja Magvas Zoltán. Hozzá és kollégáihoz bárki fordulhat segítségért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában