Természet

2024.08.29. 18:00

Több az árvaszúnyog a Balatonnál, de kell félnünk tőlük?

Veol.hu

Az árvaszúnyog tömeges rajzását figyelhetjük meg a Balatonnál, írja a tihanyi központú Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. Ez a szúnyognál nagyobb méretű, zöldes színű rovar napközben a part menti növényzeten pihen és csak zavarásra reppen fel, rajzása esténként jellemző.

Árvaszúnyog pókhálóban
Forrás: Balatoni Limnológiai Kutatóintéze

A balatoni árvaszúnyogok egyik jellegzetes, nagytestű fajáról van szó, a latin neve Chironomus balatonicus. Fontos tudni róla, hogy nem csíp, nem kell tartani tőle. 

Az árvaszúnyog lárvája a Balaton üledékében nevelkedik, és onnan rajzik ki, jellemzően két nagyobb hullámban, tavasz végén/nyár elején és augusztus-szeptemberben. A Szigligeti és a Keszthelyi medencében jóval gyakoribb, mint a tó más területein, ugyanis az algában gazdagabb területeket kedveli. Az 1980-as és 90-es években volt nagyon gyakori a tóban, a vízminőség javulásával párhuzamosan visszaeső algaprodukció miatt az 1990-es évek végétől napjainkig csak viszonylag ritkán és inkább csak a tó nyugati részein találkozhattunk e fajjal. Viszont idén, feltételezhetően a tartósan magas vízhőmérséklet miatt is, az algák mennyisége megnőtt, s azzal együtt az árvaszúnyogoké is.

Az árvaszúnyog jelenlétének pozitívuma, hogy lényeges szerepet tölt be a tó anyagforgalmában, a megtermelődött algákat elfogyasztva, azon felnőve alapvető táplálékot biztosít a halak és a víz mentén élő madarak, kétéltűek számára.  Az árvaszúnyogok számunkra zavaró hatását csökkenthetjük, ha napközben kerüljük a pihenőhelyükként szolgáló bokrok és fák bolygatását, illetve figyelembe vesszük, hogy éjjel e rovarokat erősen vonzza a fény.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában