Programajánló, túrázás

2024.08.23. 07:00

Hova menjek augusztus végi hétvégén a Magas-Bakonyban? 5+3 tippet adunk két pajtakiállítással, bakonyi rémekkel, csodákkal

Két különleges pajtakiállítás, no meg bakonyi rémek és kis testvéreik megtekintését ajánlhatjuk. Beleshetnek gyógynövények alkotta rovarteraszokra dámfarm szomszédságában, megnézhetik az erdő rejtekén a Mária-szobrot, a Bakony szívében álló monostor történetéről mesélő festményeket. Jön a Roy és Ádám a Magas-Bakonyba, lesz zenés nyárbúcsúztatás. Hétvégi program- és túraajánló.

Rimányi Zita

Programok

A Roy és Ádám jön a Bakonyba

A Békefi Klubkoncertek sorozatában augusztus 23-án, pénteken 20 órától a zirci Reguly-múzeum kertjében a Roy és Ádám Trió Akusztik ad koncertet.

Nyárbúcsúztatás borzavári módra

A borzavári Nyárbúcsúztató fesztivált augusztus 24-én, szombaton tartják meg a millenniumi emlékparkban. Táncos, zenés produkciók követik egymást 14.40-től, Soltész Rezső 20 órától ad műsort. A gyerekeket játékok várják, a felnőttek veteránautó-kiállítást tekinthetnek meg többek közt.

Így változhat műteremmé és felolvasóest helyszínévé egy mesés bakonyi falucska házának udvara
Így változhat műteremmé és felolvasóest helyszínévé egy mesés bakonyi falucska házának udvara
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Különlegességek a természettudományi múzeumban

Megrémisztette egy zirci kert gazdáit egy igazán ijesztő kinézetű, tekintélyes méretű óriáshernyó, amit a leanderükön fedeztek fel. Levágták a növény egy nagyobb darabját és a virág szárán ülő lényt azzal együtt óvatosan betették egy dunsztosüvegbe, aminek kilyuggatták a fémtetejét. A természettudományi múzeumba siettek vele, ahol fény derült kilétére. Épp ott voltunk, ezért tanúi lehettünk a bakonyi rém szerencsés utazásának. Ám hasonló érdekes rovarok, más állatfajok folyamatosan megtekinthetők a Bakonyi Természettudományi Múzeumban, Zircen, az apátság épületében.

Ráadás – Még egy szombaton megtekinthető a piaci pajtakiállítás

Hat művész hat nézőpontból mutatja be a Bakonyt, az általunk ismert világot a Dimenziók című kiállítás keretében, amit a zirci piactéren rendeztek meg a Zircikon fesztivál keretében múlt héten vasárnap. A nagy érdeklődésre tekintettel a piac szombati nyitvatartása idején, augusztus 24-én, szombaton 8 és 12 óra között ismét megtekinthető a pajtatárlat.  
Viziné Horváth Judit jegyző nyitotta meg a tárlatot, amely a Dimenziók címet kapta. Hat művész vett részt a kezdeményezésben, fotós, festők, költők, abban, hogy egyikük művére a saját műfajában reagált egy másik, hozzátéve a saját gondolatát, arra az alkotásra pedig egy következő alkotó és így tovább. Ihletstaféta – mondhatnánk, hol öleléssel felérő, hol feloldást adó élményt nyújtva. A szervezők szándékuk szerint elmélyült szemlélődésre teremtettek alkalmat játékosan, sejtelmesen, lélekemelően. Művészi eszközök révén nyert ugyanis bizonyítást, hogy több nézőpont megfér egymás mellett, és ezúttal is épp ez a fajta inspiráló párbeszéd jelentette a lényeget.

PajtArt Lókúton

Már hagyomány, hogy nyaranta egy hétvégére kinyitja kapuit a lókúti Szajkó-ház az érdeklődők előtt. Idén augusztus 24-én és 25-én várnak itt mindenkit 10 és 19 óra között. Aki már volt nála, tudja, hogy Szajkó István festőművész műtermének meglátogatása nemcsak a vizuális élmény befogadásáról, hanem tartalmas beszélgetésekről is szól. Szombaton 18 órától neves fellépőkkel megrendezett irodalmi és zenei programokon is részt vehetnek a látogatók.

Kirándulás, túrázás

Szent István alapította monostor a Bakony szívében

Szent István király Szent Gellértre bízza fia, Imre herceg nevelését – ez a címe a bakonybéli bencések monostortörténeti kiállításának részét képező, meghitt pillanatot ábrázoló, különlegesen szép festménynek. A jelenet a magyar szent családot ábrázolja, és három glóriás alak, három szent látható rajta. Két koronás fő, egy csuklyát viselő szerzetes és egy féltő anyai tekintet. Hogyan hatnak ma a képen elrejtett kódok? Ez is kiderül a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor monostortörténeti kiállításán.

Mária-szobor az erdő rejtekén

A bakonybéli kálváriadomb tetejéről ezúttal nem a szokásos úton, hanem egy másik ösvényen indultunk el visszafelé, hogy a szent-kúti tónál álló kápolnához lejussunk. Ez sokkal meredekebbnek, vadregényesebbnek bizonyult, kapaszkodást igényelt. Így viszont a fenti irányból érkeztünk meg – talán azokon az ösvényeken, amelyeket remetéskedése idején Szent Günter és Szent Gellért is koptatott – a Mária-szoborhoz.

 

A bakonyibéli Szent-kút kápolnájától vezet lépcső a sziklahasadék elé elhelyezett Mária-szoborhoz
A bakonybéli Szent-kút kápolnájától vezet lépcső a sziklahasadék elé elhelyezett Mária-szoborhoz
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Apróságok nagysága a dámfarm szomszédságában

Érdemes olykor flóránk és faunánk mikrovilágát hosszan, elmélyülten megfigyelni, az apróságok nagysága tárulhat fel előttünk, ha van hozzá türelmünk, szirmokkal, szárnyakkal, csápokkal. Ha sétálunk a Szarvaskúti Dámfarmon Zirc-Szarvaskúton, akkor érdemes a gyógynövények alkotta rovarteraszokra is belesni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában