Zircikon

2024.08.18. 18:31

Másodszor is összeállt a nagy bakonyi kulturális mozaik, ihletstaféta és buli hajnalig (képgaléria, videó)

Szil, szál, szalmaszál, merre jár a Pál? Vagy merre kalandozik a képzelet – tehetjük hozzá a Kaláka ismert slágeréhez, ami vidáman szólt a második Zircikon fesztiválon vasárnap délelőtt, a hangulatot megalapozva, a gyerekeket muzsikára hangolva. Jókedvűen tarthattak gondolatban a zenészekkel sok helyre. A vigasság igazi folytatását persze estére ígérték a szervezők, de addig is számos szórakozási lehetőséget kínáltak.

Rimányi Zita

A városi könyvtárhoz városnéző kisvonattal menetrend szerint érkeztek csoportok, itt kiállítások, lokálpatrióta múltidézés várta őket. A Reguly-múzeum kertjébe szintén sokan sétáltak be, itt többek között kézművesekkel együtt alkothattak. Ha továbbmentek, a piacra jutottak, ahol a vásártérhez tartozó épületbe szalmabálák kerültek, pajtakiállítási környezetet teremtve.

Viziné Horváth Judit jegyző nyitotta meg a tárlatot, amely a Dimenziók címet kapta. Hat művész vett részt a kezdeményezésben, fotós, festők, költők, abban, hogy egyikük művére a saját műfajában reagált egy másik, hozzátéve a saját gondolatát, arra az alkotásra pedig egy következő alkotó és így tovább. Ihletstaféta – mondhatnánk, hol öleléssel felérő, hol feloldást adó élményt nyújtva. A szervezők szándékuk szerint elmélyült szemlélődésre teremtettek alkalmat játékosan, sejtelmesen, lélekemelően. Művészi eszközök révén nyert ugyanis bizonyítást, hogy több nézőpont megfér egymás mellett, és ezúttal is épp ez a fajta inspiráló párbeszéd jelentette a lényeget.

Maga a fesztivál is intézmények, civil szervezetek, önkéntesek széles körű összefogása révén valósulhatott meg idén is. A Zircikon főszervezőjéhez, a Békefi Antal művelődési házhoz többen csatlakoztak, így része lehetett a nagyrendezvénynek veteránjármű-felvonulás, helytörténeti mozaik régi újságokkal, tévéfelvételekkel, plakátokkal és több kiállítás, amely a bakonyiak múltját, lakhelyükhöz fűződő ragaszkodását mutatta be. Olyan modern megoldást is megismerhettek az érdeklődők, mint a háromdimenziós nyomtatás, ahol Zircikon mágnest készíthettek.

A 4S Street vasárnap későn este ad koncertet a háromnapos fesztivál keretében és érdemes a hétfőn, kedden is folytatódó rendezvényeken részt venni, a zirci látnivalókat most megcsodálni. A Zircikon részletes programját mi is közzétettük. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában