Gasztrofesztivál

2024.08.18. 07:00

A bakonyi gombócozás netovábbja – Kétszer repetáztunk, megmutatjuk, miért (képgaléria)

Gombócot ehetünk káposztásan, vadas mártással, húsos, túrós vagy szilvás töltelékkel, mákba vagy zsemlemorzsába hempergetve, édesen vagy sósan, gömbölyűre vagy laposabbra formázva. Gombóc Artúr biztosan a csokisat szereti – ilyen is készül már a Bakonyban –, a legtöbben mindegyiket. A csúcsok csúcsa a meggymártással tálalt. Bakonynánán ekkora a repertoár és csaknem végigkóstoltuk, muszáj volt repetázni. Mások is így tettek.

Rimányi Zita

A bakonynánai Gombócfesztiválra érdemes üres hassal érkezni, mert itt egy kicsit másképp készítik a sváb krumpli- és zsemlegombócot, mint más falvakban, és a helyiek a hozzá tálalt szószoknak szintén mesterei. A titok ebben is rejlik. Választani nehéz, érdemes kóstolgatni. Utóbbi viszont könnyű, mert a falubeliek ezúttal is mintegy ezer gombóccal készültek a vendégeknek. Sokan közülük nyolc gombócot is elfogyasztottak. Az önkéntesek, akik a tálalásban segítettek és jól ismerik a nánai, anyáról lányra öröklődő recepteket, azt állítják, négygombócosak. Azaz ennyit bírnak megenni egyszerre.

Valler Erika, az egyik önkéntes, aki a nánai gombócok tálalásában segített
Valler Erika, az egyik önkéntes, aki a nánai gombócok tálalásában segített
Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Ilyen egy igaz gombócfesztivál, mint a bakonynánai. Annak örülök, hogy nemcsak egy helyi rendezvény, hanem térségi eseménynek számít. A gasztronómiai teríték kiegészül kulturális élményekkel. Jó lehetőség ez arra is, hogy a település megmutassa, milyen összefogásra képes. A közösség egy része gombócot készített, mások színpadi produkciókkal készültek vagy a főzőversenyben vettek részt. Ettől lehet erős egy település – mondta el Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

A gombóckóstolási lehetőség alatt Bakonynánán sváb zenét és dalokat előadók léptek először a színpadra, majd más műsorok következtek és mulatós dallamok. A sztárvendégek este adtak koncertet, ez is sokakat a Magas-Bakonyba vonzott, ahol az augusztus 20-hoz kapcsolódó, négynapos, hosszú hétvégén számos program közül válogathatunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában