Természetes kovásszal készül

2024.08.20. 11:30

A legkelendőbb még mindig a fehér kenyér

Bárány Éva pék szigligeti műhelyében naponta akár száz kenyeret is süt. A legkeresettebbek még ma is a fehér és a félbarna kenyerek, igaz, mindegyik kovásszal készül.

Tóth B. Zsuzsa

Éva azt mondja, mivel náluk csak természetes kovásszal készülnek a kenyerek, és az sokkal lassabban dolgozik, mint az élesztő, ezért a pékégben nincs éjszakai munka. 

Bárány Éva pék szerint a magyar emberek többsége még ma is a fehér kenyeret kedveli  
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

− A ma dagasztott tésztából holnap reggel sül ki a kenyér. Éjjel a hűtőben vannak a kenyerek 10–16 órán át, így a természetes kovász a késleltetett kelesztéssel ki tudja fejteni jótékony hatását, sokkal könnyebben emészthető a kenyér. Nem kell éjszaka dolgozni, ráadásul nehéz is arra a műszakra dolgozót találni. A fejlett technológiának köszönhetően be lehet állítani, hogy reggelre a tészta mennyire legyen megkelve. 

Az élesztős és a kovászos kenyér közötti különbség az élettani hatásában is megmutatkozik. Az élesztőben egyfajta gombatörzs van, míg a természetes kovász már a lisztben, a levegőben, a kezünkön megtalálható baktérium- és gombakultúrából áll. Az kerül a kenyérbe és szaporodik el. Természetes flóra, lassabban dolgozik, mint az élesztő, de tejsavat is termel, amely nagyon jó a szervezetnek. A tejsav átdolgozza a glutént, amelyet nem nagyon tudunk emészteni, a tejsav azonban, ha kap elég időt, jól lebontja azt, és sokkal könnyebb megemészteni, nincs puffasztó hatása. Ennek a kenyérnek van ideje megkelni a szakajtóban. Bár nem nevezhető gluténmentesnek, hiszen búzalisztből készül, viszont sok gluténérzékeny vagy cukorbeteg tudja fogyasztani – mondja Éva. 

A pékségben a klasszikus félbarna és a fehér kenyér a legkapósabb, de elfogynak a különlegességek is. Sütnek teljes kiőrlésű kenyeret, kedvelik a vásárlók a szőlőmagos, a korianderes és a pirított hagymás kenyeret. Tökmaglisztes kenyeret szintén készítenek Éváék, és olívásat ugyancsak. 

− A magyarok számára a legkedveltebb még mindig a puha fehérkenyér. A teljes kiőrlésű kenyeret az egészségtudatos vagy valamilyen egészségügyi problémával küzdők, például a cukorbetegek keresik leginkább. Mivel jó minőségű lisztből készülnek a kenyereink, van tápértékük, nem kell megenni belőlük egy felet, hogy jóllakjon valaki, hanem elég egy-két szelet. Hazánkban nagyon jó minőségű gabona terem, mi a kenyeret tüskeszentpéteri és egy Makó melletti gazdaságból kikerülő lisztből készítjük – mondja Éva, aki korábban a családi pincészet vendégeinek és a baráti körnek sütött kenyeret őstermelőként. Később kitanulta a pékszakmát, és időközben felnőtt gyermekeik is segítik a szülők munkáját a pékségben és a borászatban.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában