Öntözzünk, gyeptrágyázzunk

2024.08.25. 09:00

A fűvel ősszel is lehet és kell is törődni

Ha kertészkedés, akkor a tavasz és az ősz a két legfontosabb évszak. Ekkor tehetünk a legtöbbet kertünkért, ugyanakkor vannak feladatok, melyeket kifejezetten ősszel érdemes elvégezni: ilyen a füvesítés is.

Juhász-Léhi István

A szakemberek felhívják a figyelmet: az egyre inkább forró és száraz nyarak idején kiemelt fontosságú az öntözés, kertünk egész nyáron, így augusztusban is rendszeresen vizet igényel. A frissen elültetett növények ripsz-ropsz kiszáradnak, ha nincsenek öntözve, de a kifejlettek, idősebbek sem bírják túl sokáig.

Ez a macska nem tud füvesíteni, ám mi   sokat tehetünk a szép gyepért ősszel
Ez a macska nem tud füvesíteni, ám mi sokat tehetünk a szép gyepért ősszel
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

A késő nyári, őszi kerti munkák kiemelten fontos része a gyep, hiszen a legtöbb kertben nagy részt foglal el. Hogy szép és egészséges pázsit borítsa portánkat, legelőször a tápanyag-utánpótlásról kell gondoskodnunk, azaz gyeptrágyázzunk. Mindezzel párhuzamosan a fű nem veti meg a komposztot, ezért ne legyünk restek, szórjuk meg, hiszen hasznos tápanyagokhoz jut a gyep, ráadásul beindul a talaj élővilága is. 

Nem elhanyagolható feladat a gyepszellőztetés, aminek kisebb területen gereblyével is nekiállhatunk. Azonban, ha nagy a kert, bizony elkél a gyepszellőztető gép. A masinát többnyire tavasszal érdemes elővenni, és ha a fagy érkezése előtt dolgozzuk meg a területet, akkor a következő tavasszal jóval könnyebb dolgunk lesz. Fontos, hogy a munkálatok előtt mindenképpen nyírjuk le a füvet. Ha pedig öntöztünk, gyeptrágyáztunk és átfésültük a gyepünket, egy dolgunk még mindig maradt: ha netán lennének kikopott foltok a területen, az ősz első napjai a legjobbak az újrafüvesítésre. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában