Retró vasúti hétvége

2024.07.07. 10:14

Tihanyra került Samu – ilyen még nem volt!

Ezúttal nem egy személyről van szó. A balatoni retró vasúti hétvégén a magyar vasútijármű-gyártás harmincéves InterCity-motorvonata, a Samu Tihanyra került. Azért nem Tihanyba, merthogy a jármű a Tihany InterCity vonatot hozta el a Balatonhoz. Ez a típus idén először jelent meg a 29-es vonalon.

Benkő Péter

Július 6-án egy különleges InterCity-vonat indult Budapest-Déli pályaudvarról Balatonfüredre az egykori Ganz-MÁVAG gyártotta InterCity-motorvonattal. A hivatalosan Bvmot-ként ismert, becenevén „Samu” névre hallgató szerelvény a motor- és a vezérlőkocsik mellett két másod- és egy első osztályú betétkocsival közlekedett, így került Tihanyra, azaz Tihany InterCity-vonatot hozta és vitte.

Tihanyra, azaz a Tihany IC-re került Samu, a GANZ-MÁVAG egyik utolsó büszkesége
Tihanyra, azaz a Tihany IC-re került Samu, a Ganz-MÁVAG egyik utolsó büszkesége
Fotó: Benkő Péter/Napló

Tihanyra, azaz a Tihany IC-re került Samu

A vezérlőkocsiban hosszú évtizedek után először ismét megnyílt az Utasellátó előkészítő fülkéje. A vonatot egyébként kifejezetten erre a hétvégére küldték a Balaton-partra a vasútrajongók nagy örömére, rengeteg más retró gép mellett. Samu szombat reggel indult el a fővárosból, napközben Füreden hűsölt, majd este indult vissza Budapestre, ahova 20 óra után érkezett meg. Sok embert meglepett, hiszen ezen a vonalon eddig nem láthattuk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában