Vonat

2024.06.26. 12:00

NoHAB a Balaton-parton – hétvégén már utazhattunk vele

Ugyan az idei balatoni retró hétvégére picit még várnunk kell, de nem sokat. Múlt hétvégén viszont már feltűnt a 001-es NoHAB mozdony, és szombat-vasárnaponként számíthatunk rá.

Benkő Péter

Idén az első, az egykori M61,001-es pályaszámot viselő (ma: 618,001) svédacél vitte június 22-23-án a Csabai Tekergő expresszvonatokat a Balaton északi partján, a 29-es vonalon. Már ez a NoHAB sokak számára felidézte a múltat, a 80-as, 90-es évek hangulatát.

„Egyeske”, a 001-es pályaszámú NoHAB már megjelent az északi Balaton-parton
„Egyeske”, a 001-es pályaszámú NoHAB már megjelent az északi Balaton-parton
Fotó: Benkő Péter/Napló

A mozdony délelőtt az 1972-es (Békéscsaba–Tapolca), illetve délután, este az 1973-as (Tapolca–Békéscsaba) viszonylaton vontatta az expresszvonatot egy fordulóban. A szerelvény érdekessége, hogy egész úton gépcsere nélkül viszi a svéd mozdony a vonatpárt. Igaz, az első hétvégén történt némi műszaki probléma, de a Révfülöpre kirendelt segélygéppel ezt könnyen megoldották.

A rajongóknak tehát érdemes szombaton és vasárnap ellátogatni a tó északi partjára, hogy már a balatoni retró hétvége előtt is találkozzanak ezzel a legendával, felidézve a régi hangulatot. A retró hétvégét pedig július 6-án és 7-én rendezik meg.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában