Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség

2024.07.02. 16:59

Tekerj a zöldbe! A Hatesz megtette

Nem kevesebb mint, tízezer főt szeretne megajándékozni a Tekerj a Zöldbe! kerékpártúrák élményével egy év alatt a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) idén június 1. és 2025. május 31. között. A Tekerj a Zöldbe! vezetett kerékpártúrákhoz a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (Hatesz) is csatlakozott.

Benkő Péter

A Tekerj a Zöldbe! programsorozat keretében az egyesület Herendről szervezett egy Tekerj a bakonyi strandra! elnevezésű kerékpártúrát június 30-án. – Az ötven kilométeres körtúrán Herend, Parésbörc-vízválasztó, Szénpajta, Németbánya és Iharkút érintésével jutottunk el a Nagyteveli-tóhoz, majd vissza Herendre, megcsodálva a Bakony egyetlen és legszebb strandját. Huszonnyolc főt sikerült toboroznunk a 10–68 éves korosztályból, Budapestről, Süttőről, Várpalotáról, Ajkáról, Veszprémből, Szentgálról és Herendről jöttek a résztvevők – mondja el lapunknak Bácskai Péter, az egyesület elnöke.

Németbányán megpihent a HATESZ Tekerj a Zöldbe! csapata
Németbányán megpihent a Hatesz Tekerj a Zöldbe! csapata
Fotó: Hatesz/Bácskai Péter

– Félve írtuk ki a legutóbbi kerékpártúránkat, mivel kánikulát ígértek, de sikerült kellemesen csalódni. Az útvonal áthaladt a Bakony nyugati részén. Emelkedőkből nem volt hiány, egyből egy 450 méteres vízválasztót kellett leküzdenünk. Pihenőt tartottunk a Szénpajta elágazóban, ahol a néhai kisvasút gőzöse zakatolt. Pár kilométer után újabb emelkedővel értük el az Iharkút emlékparkot, a rekultivált bányagödörben fedezte fel Ősi Attila őslénykutató és csapata a bakonyi sárkány, a Bakonydraco egyedül itt fellelhető ősmaradványait. Később a kristálytiszta vizű Nagyteveli-tó nyújtott nagyszerű kikapcsolódást – meséli Péter, majd elmondja, hazafelé háromórás tekerés várt rájuk, ahol menet nagyokat gurultak, most szuszogva tekertek vissza. Németbánya egyik varázslatosan szép erdőszéli magántelkére is betértek, ahol az Ubrankovics Pál erdőmérnök készítette erdei kápolna várta őket. Pihenő után, az utolsó emelkedőket leküzdve Parésbörc 486 méteres természetes kilátópontján bakonyi körpanoráma volt a nap végi jutalmuk. – Legnagyobb elismerés illeti az ifjú Elmann Pétert, aki tízévesen huszonöt kilométeren át bírta a tempót a csapattal, de minden résztvevő biztosan emlékezni fog e kalandos napra.

Visszafelé sok és nagy emelkedőn, de teljesítették a kitűzött célt
Visszafelé sok és nagy emelkedőn, de teljesítették a kitűzött célt
Fotó: Hatesz/Bácskai Péter

A Tekerj a Zöldbe! túrák célja

Mindenekelőtt népszerűsíteni a kerékpározást. A távok teljesítéséhez nem kell sportolói múlt, mert azokat kortól és erőnléttől függetlenül bárki könnyedén végigtekeri a 20–60 kilométeres túrákon. Szeretnék elérni, hogy a felkapott kerékpáros turisztikai desztinációkon túl további, alternatív útvonalakat is megismerjenek az érdeklődők, felfedezzék környezetük rejtett, kevéssé ismert kincseit, a helyi attrakciókat, és elsajátítsák a közlekedésbiztonság alapjait.
A kerékpártúra-sorozat az Aktív Magyarország támogatásával valósul meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!