Buszok

2024.07.06. 07:00

Retró élmények közúton is

A MÁV-VOLÁN-csoport balatoni retró hétvégéjén, július 6-7-én várják más nosztalgiajárművek kedvelőit is. A Budapest–Balatonfüred–Tapolca és Keszthely–Tapolca közti vasútvonalakon a tizenkét retró-mozdonyhoz igazodva a klasszikus járműcsodákkal idézi meg a Volánbusz is a régi idők közúti közlekedését.

Benkő Péter

A Budapestről Siófokra, illetve Tapolcáról Balatonfüredre érkező szerelvényekhez csatlakoznak a transzfer retró járatok, a kaposvári „zöld faros” és egy K266-os busz szállítja majd az utasokat Siófok–Balatonfüred útvonalon (komppal).

A FAROS-1, a retró események kiemelt sztárja
A FAROS-1, a retró események kiemelt sztárja
Fotó: Benkő Péter/Napló

A zöld színű, FAROS-1 rendszámmal közlekedő, Ikarus 55 Lux kivitelű (55.21 altípus) autóbuszt 1967-ben gyártották, első tulajdonosa az Ikarus székesfehérvári üzeme volt. Ma számos rendezvénynek és kiállításnak fontos résztvevője a nosztalgiaflotta egyik nagy büszkesége. Állapotára való tekintettel a 2020-ban megindított értékmentési program keretében újra teljes felújításon esett át.

Az eredeti állapotára felújított, MNZ-589 rendszámmal közlekedő Ikarus 266-os buszt 1978-ban, Székesfehérváron gyártották. A 90-es években komplett vázcserén, 2014-ben teljes felújításon esett át, ekkor kapta a korábbi zöld-fehér helyett a jellegzetes Volán-sárga fényezést, és visszakerült rá a Volán-csiga. 

Július 6-án és 7-én Siófok–Balatonfüred, valamint Balatonfüred–Siófok között közlekednek a buszok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában