Pikkelyke

2024.07.20. 14:24

Rémálom a fürdőszobában?

Különös élőlények jelennek meg olykor a lakásokban, elsősorban vizes helyiségekben. Ez valami rémálom, vagy természetes? S mi a célja a rovarnak?

Benkő Péter

Bizonyára sokan találkoztak már fürdőszobában, konyhában, vécében ezzel az amúgy gyakori vendéggel. Gyakorisága ellenére kevesen ismerik, hiszen rejtőzködő életmódot folytat. Hosszú csápjai, furcsa mozgása miatt vannak, akik számára megjelenése elsőre rémálom – pedig ártalmatlan.

Az ősrovar vagy pikkelyke megjelenése nem rémálom
Az ősrovar vagy pikkelyke megjelenése nem rémálom
Fotó: Benkő Péter/Napló

Felejtsd el, hogy ez rémálom!

A lény az ízeltlábúak törzsébe, a rovarok osztályába, azon belül a lábaspotrohúak rendjébe tartozik – néztünk utána Fazekas György–Szerényi Gábor Biológia című könyvének első kötetében (Scolar Kiadó, 2002). Az ezüstös pikkelyke vagy ezüstös ősrovar névre „hallgató” állatka alakja furcsa, vízcsepp formájú; ami ijesztő lehet benne: egyrészt hatalmas csápjai és villás „farka”, ezek miatt nagyobbnak tűnik. Elsőre furcsa lehet halszerű mozgása, azaz hirtelen és gyorsan megindul, majd megáll s újra indul. Teljesen veszélytelen az emberre, csak menekül, de soha nem támad, hogy csípjen, s kórokozókat sem terjeszt. Szénhidráttartalmú élelmiszereket, lisztet, cukrot fogyaszt, de a papírra sem mond nemet.

Az állat nem véletlenül viseli fenti nevét. Igen régen, már a csótányok előtt megjelent a Földön. Annak ellenére, hogy eredeti élőhelye Európa, mára sok helyen találkozunk vele – ha meglátjuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában