Korai virágzás

2024.04.17. 10:29

Májusi orgona április elején, és a gesztenye is belehúzott, de a kertész megnyugtat (képgaléria)

Már a múlt héten, április első felében élvezhettük idén az orgona illatát, pedig gyerekkorunk egyik biztos pontja volt, hogy épp anyák napjára nyílt ki, május első vasárnapjának környékén. A gesztenyefa fehér gyertyáit, virágzatait is korábban csodálhatjuk meg ezúttal.

Rimányi Zita

Májusi orgona – erről a szóról a különlegesen jó illat, az anyák napja és ballagáskor az osztálytermek díszítése jut eszünkbe. Nevére rácáfolva, idén már áprilisban kinyíltak lila és fehér virágai. A törököknek köszönhetjük, hogy elterjedt ez a cserje sokfelé, ők ültették először kertekbe, ezért sok nyelvben török nevéből ered a lila szín neve – jó tudni, érdekes adat. Akik pedig a gesztenyefasorok látványáért rajonganak virágzásukkor, azt javasolhatjuk, hogy igyekezzenek mostanában meglátogatni Olaszfalu közelében a Felső- és Alsópere közti csodát, az allét. Igaz, van még egy kis idejük, mert ugyan a Kisalföldön már teljes pompájukat kinyitották a gesztenyevirágzatok, a Bakonyban – ahol a meggy már el is virágzott, a gyümölcsfák közül a cseresznye- és az almafa nemrég bontott szirmokat – még nem fejeződött be teljesen ez a folyamat, de szépen halad.

A Bakonyban több helyen gyönyörködtünk már idén lila orgonában, Cseszneken és Eplényben is
A Bakonyban több helyen gyönyörködtünk már idén lila orgonában, Cseszneken és Eplényben is
Fotó: Rimányi Zita/Napló


Sokan beszélgetnek egymást közt erről a sietős virágzásról, amit a nyárias tavasz hozott, a kiskerttulajdonosok néhol aggódnak. Kertész szakértőnk szerint azonban a növények alkalmazkodnak hozzá, talán hamarabb, jobban is, mint mi, emberek. Igaz, hogy az elkövetkező napokban, hetekben leállhat a tavaszi berobbanás eddigi folyamata, ugyanis lehűlés jött, a Bakonyban a helyiek szerint hajnalban néhol fagyhat is. Tehát majd egy-két hetes leállás, az intenzív növekedés lelassulása után folytatódhat a növények tavaszi fejlődése, és május közepén, fagyosszentekkor élhetnek át újabb hideghullámot. Ami árthat nekik, az a nagyobb, tartósabb fagy. 

Zircen, a bakonyi kisváros központjában a 82-es főút mellett áll őrt ez a szép, nagy vadgesztenyefa
Zircen, a bakonyi kisváros központjában a 82-es főút mellett áll őrt ez a szép, nagy vadgesztenyefa
Fotó: Rimányi Zita/Napló


Szakértőnk szerint a növények alkalmazkodására példa, hogy a díszgránátalma egy ideje elterjedt a környéken a kertjeinkben, pedig inkább a mediterrán részekre volt korábban jellemző, és persze ez is egy változást jelez. A kertész megjegyezte: nagyon kellett a hétfő éjszakai, keddi eső a természetnek, a növényeknek, és emlékei szerint gyerekkorunkban is volt már ilyen korai virágzás, mint idén, és nyárias április. Mit gondol minderről? Megírhatja véleményét, tapasztalatait kommentben vagy a [email protected] e-mail-címre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában