2024.01.17. 18:00
Ízes élet fűszerekkel: a borsikafű
A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel ízükkel, illatukkal és színükkel élvezetessé teszik az alaptápanyagokat, melyek jelentős része - például a liszt, hús, tojás - fűszer nélkül egyhangú, sőt sokszor visszatetsző, így hamar rájuk unnánk.
Forrás: pexels.com
Az ilyen ételekre kényszerült ember inkább nem eszik, mivel a szervezetben az emésztéshez szükséges nyálképződés csökken, sőt esetleg meg sem indul. Étvágyjavító és emésztést segítő hatásuk mellett némelyek gyógyhatása is ismert, ezért csak nyerhetünk, ha megismerkedünk helyes használatukkal.
Népies neve: bécsi rozmaring, borsfű, borsika, csombor. Már a 16. századi füvészkönyvek említik a borsikafüvet mint fűszert és gyógynövényt. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. A bazsalikomhoz és majoránnához hasonlóan, morzsolt állapotban kerül forgalomba.
A borsnál kevésbé intenzív, és érdekes aromája miatt kedvelt húsipari és háztartási fűszer. Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, kolbászáruk, mártások fűszere. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a fekete borsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.
Forrás: zaol.hu